Mit használjunk édesítőnek cukor helyett?

A legtöbb ember, amikor édesíteni akarja teáját, vagy kávéját, cukrot használ erre a célra. Mindenki tisztában van ennek káros hatásaival, de mégis ezt teszik, mert nem ismernek más alternatívát az édesítésre, és nem akarják keserűen inni a kávét.

[wp_ad_camp_1]

A cukor nemcsak a súlyra, hanem a fogakra is nagyon káros hatással van, ezért is olyan fontos, hogy ha csak lehet, elkerüljük a használatát. A legjobb persze az lenne, ha le tudnánk mondani minden édességről, így az édes kávéról, teáról is. Viszont ezt nagyon kevés ember vállalja be. Ha le is mondanak a mindennapos csokoládé evésről, akkor is tesznek cukrot az italaikba. Ha már mindenképpen édesíteni akar az ember, akkor léteznek barátságosabb módszerek is erre a célra, mint a kristálycukor. Az első ilyen természetesen a méz. Ez a természetes jótékony hatású édesség már évezredek óta használatos a világon mind édesítő, mind gyógyszer gyanánt. Magas kálcium, glükóz, magnézium és kálium tartalma miatt az egyik legegészségesebb természetes ételek csoportjába sorolandó. Baktériumölő hatása pedig sokkal ellenállóbbá teszi a szervezetet. Mindezekért már érdemes lemondani a kristálycukorról a méz javára!

Azonban más megoldások is léteznek, ha édesítésről van szó, amelyek hasonlóan egészségesek, mint a méz. A juharszirup az egyik legnépszerűbbek közé tartozik. A juharfák nedveiből készítik, amit tavasszal csapolnak le. Nagyjából bármelyik üzletben megkapható, az ára attól függ, hogy milyen kategóriába sorolják. Általában A-tól D-ig osztályozzák, intenzitásuk szerint. A kókuszcukor az, amit még föltétlenül meg kell említeni, ha naturális édesítőkről beszélünk. Ez a kókuszvirág nektárjából készül. Nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért mindenképpen érdemes kipróbálni. Még a cukorbetegek, a fogyni vágyók és a diétázók is előszeretettel használhatják.