Mit kezdjünk az indukciós főzőlapon lévő karcokkal?

A technológia fejlődésének hála ma már aránylag kedvező áron beszerezhetők az indukciós főzőlapok is. Ezek több szempontból is sokkal előnyösebbek, mint a hagyományos gázlángos, vagy kerámia megoldások. A legnagyobb pozitívum kétségkívül az energiahatékonyság, ehhez azonban feltétlenül szükség lesz kompatibilis edényekre is.

Miután mindent beszereztünk, onnantól kezdve ugyanakkor nincs túl sok teendőnk, mindössze annyi, hogy kiélvezzük a modern technika adta kényelmet. Az egyetlen bosszantó jelenség, amivel szinte biztosan találkozni fogunk, azok az időről időre megjelenő karcok. Mivel az indukciós lapok felülete üveg, ezért nagyon könnyű megsérteni azt, elég egy rossz mozdulat, vagy egy lendületesebb edény elhelyezés. Ugyancsak gyakorta megesik, hogy a ráégett szennyeződést nem az optimális módon próbálunk meg eltávolítani, ennek pedig egy újabb csúnya véset lehet az eredménye. Ilyenkor aztán égetővé válik a kérdés, vajon tehetünk-e valamit a már meglévő sérülések eltávolítása érdekében.

Ugyan léteznek házi praktikák, sőt, boltban kapható anyagok is, az igazság az, hogy csak a hajszálkarcok eltüntetésére van reális esély. A mélyebb barázdák örökre velünk maradnak, azokat kicsiszolni, illetve anyaggal feltölteni nem igazán lehetséges. Ezért aztán az indukciós főzőlap makulátlan állapotának megőrzésére kell helyezni a fő hangsúlyt. Egyfelől mindig csak kifejezetten ehhez az eszközhöz gyártott kiegészítőkkel takarítsuk, ne kísérletezzünk más anyagokkal. Jó hír, miszerint ma már beszerezhetünk védőket, amelyek hálós elrendezésűek. Ezekre helyezve az edényeket ugyanúgy főzhetünk, ám a lábasok alja nem érintkezik az üveggel, így a karcolódás esélye minimálisra csökken. Ugyancsak tanácsos takarót használni, amikor ki van kapcsolva a háztartási gép. Ezzel hosszú ideig megóvhatjuk annak állapotát.