Ne hanyagoljuk el a számítógép karbantartását!

Noha ma már a legtöbb otthonban megtalálható valamilyen személyi számítógép, a legtöbben hajlamosak vagyunk csak használati tárgyként tekinteni ezekre az eszközökre, és feltételezni, hogy miután egyszer megvásároltuk azokat, utána már semmiféle karbantartásra nincs szükség, és örökké működni fognak.

A valóság ezzel szemben az, hogy egy kevésbé szép napon, kedvenc laptopunk, vagy asztali PC-nk egyszer csak nem kapcsol be, mi pedig kétségbeesve állunk fölöttük, azonnali megoldást keresve. Ezt a kínos helyzetet persze megelőzhetjük és tekintettel arra, hogy milyen kevés energia és idő befektetéssel megtehetjük ezt, bizony erre érdemes odafigyelni. Számítógépünk időről-időre igényli mind a hardveres, mind a szoftveres rendbetételt, s aranyszabály, hogy egyik sem fontosabb a másiknál, mindkettőre azonos hangsúlyt kell fektetnünk.

De mit is takar a hardveres karbantartás, mire kell figyelnünk? Nos az elmúlt évtizedekben a számítógépek és a laptopok teljesítménye megsokszorozódott. Ez a megemelkedett számítási kapacitás azonban egyre nagyobb hőleadással jár, annak ellenére, hogy a gyártók egyre energiatakarékosabb processzorokat képesek piacra dobni. Ennek megfelelően a legfontosabb számítógépünk egészségének megóvásában, hogy a különböző perifériák megfelelő hűtése minden pillanatban adott legyen. Ehhez két dologra kell odafigyelnünk: a hővezető pasztákra és a tisztaságra. Időnként mindenképpen érdemes újrapasztázni a processzorok és a hűtőborda közötti felületet (ha nem vagyunk magabiztosak, akkor ezt bízzuk nyugodtan szakemberre, főképp, hogy ezt elég egy-két évente megcsinálni) a megfelelő hőleadás érdekében. A tisztításra gyakrabban sort kell keríteni, akár havonta-kéthavonta. Ecsettel, sűrített levegővel távolítsuk el a port a gép belsejéből és a ventilátorok lapátjairól is. Ne feledkezzünk meg azonban a szoftveres rendrakásról sem. Mindig használjunk frissített vírusirtót és időnként (ha nincs nagy gond, akkor elegendő évente egyszer) áldozzunk rá egy napot arra, hogy adatmentés után újra telepítjük az operációs rendszerünket. Ha ezekre odafigyelünk, számítógépünk hosszú évekig hű társunk lesz majd.