Ön tudta a Gundel palacsinta történetét?

Sokan vagyunk, akik nagyon szeretik az édességeket, különféle desszerteket. A palacsinta egy világszerte ismert étel, amely nagyon változatos tud lenni. Lehet híg vagy sűrű, vastag vagy vékony, lekváros vagy sonkás.

[wp_ad_camp_1]

A Gundel palacsinta története több tíz évvel ezelőtt-re nyúlik vissza és Márai Sándor feleségéhez,  Matzner Lolához köthető. Gundel Károly egy nagyon híres magyar gasztro-dinasztia tagja, akinek édesapja nagyon fiatalon hagyta ott Bajorországot, hogy magyar rokonaihoz utazzon. Az elkövetkezendő években sikeresen dolgozott a vendéglátásban és nagy hírnevet szerzett. Több éttermet is nyitott és híres magyar nevek látogatták konyháját. Öt gyermeke közül egyedül Károly volt az aki tovább vitte a hagyományokat és már kiskorában megszerette a gasztronómiát. A palacsintán kívül természetesen még számos olyan híres étel köthető a nevéhez, amely világszerte ismert (ilyen például a Gundel-saláta vagy a Gundel-tokány). Az eredeti rumos-diós-csokis palacsinta receptjét Gundel, Lolától kérte el és népszerűsítette.

Gundel híressé vált éttermében egy színdarab után bankettet tartotta, ahol Lola is jelen volt. Lola úgy döntött, hogy elkészít egy desszertet egy régi családi recept alapján és azt szolgálja fel a vendégeknek. Gundel Károlynak nagyon ízlett a desszert és azonnal úgy döntött, hogy szerepeltetni fogja az étlapon Márai-palacsinta néven. A Márai házaspár emigrálása után államosították az éttermet ezért a Márai név nem szerepelhetett az étlapon és ekkor nevezték át Gundel palacsintára.

Az étterem azóta is nagy hírnévnek örvend, tehát ha meg akarjuk látogatni a helyet, akkor mindenképp kóstoljuk meg a palacsintát. A receptet az interneten bárhol megtalálhatjuk és akár otthon is elkészíthetjük ezt a nagyon finom édességet.