Petra romvárosa

Jordánia Sziklahasadékokkal tarkított szurdokvölgyében található a sziklába vájt romváros, Petra, ami 1985-től világörökségi státuszt kapott. A titokzatos 2000 éves város sziklába vájt drágakőként rejtőzik a hatalmas sziklák között. A város A hollywoodi sikerfilm, az Indiana Jones harmadik részével vált ismertté, kedvelt turistalátványosság lett a film egykori helyszíne.

[wp_ad_camp_1]

A város az ízig-vérig sivataglakó nomád nabateusok hagyatéka Kr.e 5 és Kr.u. 3. század között fontos kereskedelmi központ volt, több kereskedelmi útvonal csomópontja volt. A nabateusok voltak arábia legfontosabb fűszereinek a szinte kizárólagos szállítói, a tömjénnel és mirhával való kereskedés közben elképesztő gazdagságra és kulturális kapcsolatrendszerre tettek szert. Egyedi civilizációt teremtettek szinte a semmiből, Róma fennhatósága alá kerülve, majd a karavánkereskedelem hanyatlásával kultúrájuk hanyatlásnak indult, majd másfél évezreddel megjelenésük után végleg eltűntek. Legimpozánsabb emlékük a rózsavörös homokkő völgybe faragott város, Petra, a természetes sziklába vájt és felépített elemek sajátos egységét alkotó, építészetileg az ókor legegyedibb eklektikáját létrehozó, évszázadokon át készült alkotás.

Petrában fejlett csatornarendszert hoztak létre a nabateusok, közfürdőket, díszes szökőkutakat építettek, gyönyörű kerteket hoztak létre, amelyhez a hegyről szállították a vizet egy 6,5 kilométer hosszú kerámiával kirakott csatornahálózaton keresztül. A város bejáratához egy 1200 méter hosszú sziklahasadékon át vezet a néhol egy méter szélesre szűkülő út. A szurdok végén a leghíresebb petrai építmény, a 40 méter magas és 25 méter széles Kincstár impozáns, lebilincselő látványa fogad. A kétszintes homlokzatot Alexandriából származó építészeti elemek, faragványok ékesítik, a falakon görög jeleneteket ábrázoló féldomborművek találhatók. A völgyben rózsaszín homokkőből faragott királysírokat láthatunk. Jelentős építmény még az Al Der templom, melynek belseje egyetlen óriási teremből áll. A város Kr.u. 7. századtól hanyatlásnak indult és fokozatosan elnéptelenedett. 1812-ben fedezte fel egy svájci utazó.