Praktikák szúnyogcsípés esetére

Az őszi és a téli időszak szinte végeláthatatlanul hosszúnak tűnik, főleg azok számára, akik a szabadban érzik igazán jól magukat. Ezért aztán a tavasz beköszönte mindig egy valódi felüdülés, ilyenkor még a koránkelés is könnyebben megy, hisz tudjuk, hogy a világ a virágzó, mosolygós arcával vár minket odakinn.

Ráadásul hosszú hónapokig élvezhetjük a napsütést és a kellemes hőmérsékletet, így hát panaszra tulajdonképpen ilyenkor már semmi okunk. Igen ám, de ahogy beköszönt a jó idő, úgy ébrednek téli álmukból a nyáresték teraszos beszélgetéseinek megrontói is, a szúnyogok. Extrém esetekben – főképp, amikor az irtásuk csak késlekedve, avagy sehogy sem történik meg -, akár lehetetlenné is tehetik a kint tartózkodást ezek a parányi vérszívók, hisz ahogy estefelé már kellemesebbé válik a hőmérséklet – és mi magunk is szívesebben tartózkodnánk a szabadban -, úgy indulnak ezek a bogarak is megkeresni a vacsorának valót, azaz minket.

Míg azonban sokak számára nem több a szúnyogcsípés, mint bosszantó kellemetlenség, addig sajnos vannak olyanok, akik túlérzékenyek és minden egyes vérszívás erősen viszkető, csúnya sebet ejt a bőrükön. Szerencsére ma már léteznek – gyógyszertárban kapható – speciális kenőcsök és krémek, amelyek villámgyors enyhülést hozhatnak, elsősorban a viszketésre. Ám ha a csípés helyén a normálisnál jóval nagyobb duzzanat, vagy esetleg seb jelenik meg, akkor különféle házi praktikákkal is elősegíthetjük a mielőbbi gyógyulást. Kiváló hűsítő, nyugtató és bőrgyógyító hatással rendelkezik például az aloe vera, melynek a legjobb felhasználási módja ilyenkor az, ha nem csak a zselét kenjük a problémás területre, hanem magát a levelet helyezzük rá a bőrre – akár úgy is, hogy előtte lehűtjük -. Meglepő, de szintén beválhat a citrom, azaz annak a leve, hisz nem csak a fájdalmat csillapítja, de bőr összehúzó hatása a duzzanatot is lelohasztja.