Rovinj, Horvátország ékköve

Horvátország méltán lett a magyarok legkedveltebb utazási célpontja, nem véletlenül tölt el nagyjából félmillió honfitársunk mintegy három millió vendégéjszakát évente szomszédainknál. A horvát vendégszeretet, a kitűnő ételek és kristálytiszta víz újra és újra visszacsábítja azt, aki egyszer már ott töltötte nyári szabadságát.

A legkedveltebb célpont hosszú évek óta Vir szigete, amely kitűnő fekvése és közelsége miatt a legkézenfekvőbb úti cél azok számára, akik tengerparti nyaralásra vágynak. Azonban ha Horvátországban járunk, akkor vannak olyan helyek, amelyeket vétek nem meglátogatni. Ilyen az Isztria megyében található Rovinj is, ami festői szépségével képeslapokra kívánkozik. Szerencsénkre nem túl nagy kerülő tenni egy látogatást, hisz Budapesttől is csupán 590 kilométeres távolságra van. De mit sem számít a távolság, mert ha egyszer megérkezünk, azonnal rabul ejtenek minket a sárga minden árnyalatában pompázó épületek, a kanyargós, macskaköves sikátorok, amelyeken elindulva végül elérünk a város jelképének számító Szent Eufémia-székesegyházhoz, amely önmagában is páratlan élmény, ám a kilátás még ezen is képes túl tenni, hisz szép időben egész Olaszországig elláthatunk.

Ha a nagy sétától megéheznénk, vízparti éttermekben kóstolhatjuk meg a tenger legfinomabb gyümölcseit, a kis tereken elrejtett családi pizzériák pedig fatüzelésű kemencében sült, forró pitéket kínálnak. Az olasz hatás érezhetően erős – akárcsak a rakija nevű helyi pálinka, amit egyetlen vendégnek sem szabad kihagyni, ha Rovinjban jár. A történelmi belvárosban ugyan csak gyalogosan közlekedhetünk, ám a közeli szőlőskertek és parkok felfedezésére már kerékpárral is lehetőség van. Rovinj minden ízében a tengerparti élet békés hangulatát árasztja, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer megtapasztalnia életében.