Sokan megeszik a görögdinnye magját is. Egészséges?

A görögdinnye az egyik legzamatosabb és legfinomabb gyümölcs ebben az időszakban, amelyet egy forró nyári napon önfeledten élvezhet.

Természetesen a legtöbben kiszedik vagy kiköpik a magokat, miközben rágják a finom és húsos belsőjét. Akár a gyermekkori félelmeink vannak, a hasunkban növekvő görögdinnyével kapcsolatban (bár logikailag tudjuk, hogy ez lehetetlen), vagy csak megszokott reakciónk, hogy a gyümölcsök magját ne együk meg, kiderül, hogy megfosztjuk magunkat néhány hasznos tápanyagtól azáltal, hogy elkerüljük ezeket a kis darabokat. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a görögdinnye magjai két különösen hasznos ásványi anyag forrásai: a magnézium és a vas. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma azt javasolja, hogy a felnőtt nők napi 320 gramm magnéziumot vegyenek magukhoz. Ez ugyanis része annak, ami az ételt energiává változtatja, és elősegíti az izmok és az idegek működését. A magnézium kiválóan alkalmas a krónikus gyulladás, a magas vérnyomás csökkentésére és a szorongás vagy alvási problémák enyhítésére is.

Egy marék görögdinnye mag 21 gramm tápanyagot tartalmaz. Most nem azt mondjuk, hogy minden nap el kellene fogyasztani ezt a mennyiséget, de ezek a magok egyértelműen jó lehetőség egy szép mennyiségű magnézium beszerzésére, egy-egy görögdinnye elfogyasztása közben a szezonban. Természetesen növelheti a magnézium bevitelét például magnézium-kiegészítőkkel, de ezek valószínűleg nem lesznek olyan kielégítőek, mint egy szelet görögdinnye a magokkal. Ami a vasat illeti, amely elengedhetetlen a vér egészségéhez, a fizikai növekedéshez, a sejtek működéséhez és az agy fejlődéséhez, az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma napi 17 és 19 gramm közötti mennyiséget javasol a nők számára. Egy maroknyi görögdinnyemagból 1,6 gramm vas jut be a szervezetünkbe.