Szobanövényeink gondozása

A szobanövények barátságossá teszik otthonunkat egy csepp természetet csempészhetünk általuk környezetünkbe. Ki ne gyönyörködne egy színpompás orchideában, egy fényes levelű szobafikuszban, vagy egy csodálatos aloé verában?

Legtöbb szobanövényünk a trópusokról származik, ezért nagyrészük víz- és párakedvelő, és kedvelik a világosságot. A szobanövények elhelyezése többségében az ablakhoz kötött fényigényük miatt, az ablaktól távolodva lényegesen csökken a fényintenzitás ezért az ablaktól távolabb a filodendron érezheti jól magát, amelynek alacsony a fényigénye. A növények többletmegvilágítására használhatunk fluoreszcens lámpát és olvasólámpát is, melyeket kb. 25 centiméterrel a növények fölé helyezzünk el. Célszerű az ablakban lévő növényeket hetente forgatni, hogy minden részüket érje fény. A legtöbb szobanövény hőigénye 15 és 24 Celsius fok között van, magasabb hőmérsékleten könnyebben megtámadják őket a betegségek, az alacsony hőmérséklet a virágzást gátolhatja meg.

Óvjuk növényeinket a huzattól, mert levélhullást okozhat. Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról is, téli időszakban a fűtés miatti szárazabb levegőt párologtató készülékkel tehetjük kedvezőbbé növényeinknek. A levelekre telepedő portól zuhanyozással, vagy szórófejes flakon segítségével tudunk megszabadulni. Oda kell figyelnünk az öntözésre is, a túlöntözés és a kiszáradás egyaránt káros lehet. Felülről öntözve figyeljünk, hogy a cserépalátétben ne álljon a víz, alulról öntözve állítsuk vízbe a cserepet, amíg meg nem szívja magát, majd hagyjuk, hogy a felesleges víz kicsöpögjön. Tavasztól tápoldatozhatjuk növényeinket, vízben oldható műtrágyával, 3,5 liter vízhez adjunk ez teáskanál komplex műtrágyát. Tápsó használat ellenálló, dús levélzettel hálálják meg növényeink.