Tavaszi kankalin, a tavasz hírnöke

Kicsiny országunkban számos olyan növény található, amelyek nemcsak mutatósak, hanem jótékony hatásokkal is rendelkeznek. Ilyen például a tavaszi kankalin is, amely különösképpen elterjedt Magyarországon.

[wp_ad_camp_1]

Bár Európában több helyen is megtalálható, de a mi vidékünkre valóban jellemző ez a növény, mely a tavasz egyik hírnöke. Erre utal latin elnevezése is, amely nem más, mint a primula veris, melynek az első tagja azt jelenti, hogy „első”. Ugyanis a kankalinfélék rendkívül jól állják a fagyot, és a legtöbbjük elsőkként jelentkezik a kikeletkor. A tavaszi kankalin azonban sokkal többre képes, mint a tavasz beköszöntésének hirdetése. Számos jótékony hatása van ugyanis, amelyek miatt egyaránt gyűjtik a virágát, a szárát és a gyökerét is. Elsősorban, mint köhögéscsillapító ismert. Erre a célra leginkább a gyökerét használják fel. Nem múló köhögésre, száraz köhögésre, nyákoldásra, asztmatikus tünetekre és egyéb felső légúti megbetegedésekre valóban nagyszerűen alkalmazható akár magában akár egyéb gyógynövényekkel keverve. De a népi gyógyászatban használatos volt reuma enyhítésére, idegi eredetű fejfájás megszűntetésére és szívgyengeség ellen is. Jótékony hatásait a benne található triterpén-szaponinoknak, fenolglikozidoknak, flavonoidoknak és C-vitaminnak köszönheti. Mindazonáltal vigyázni is kell vele, hiszen az arra érzékenyek számára allergiát válthat ki akár már a megérintése is, túladagolás esetén pedig émelygés és hasmenés is jelentkezhet.

Amennyiben tehát olyan gyógynövényt keresünk, amely enyhíthetné a köhögésünket, vagy csak a jelét keressük a kikeletnek, akkor mindenképpen érdemes eszünkbe jutnia a tavaszi kankalinnak. Azonban ha megpillantunk egy ilyen valóban páratlan növényt, ne tépjük le! Ugyanis jó, ha eszünkbe véssük, hogy védett növényről van szó, amelyet az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehet csak termeszteni.