Tejfogyasztás pro és kontra

Évtizedekre visszatekintő kérdés, hogy a tejivás egészséges, avagy egészségtelen. E vitában legtöbbször élesen egymásnak feszül két tábor: akik szerint az ember emésztőrendszere nem igazán van felkészülve a tejfogyasztásra és azok, akik azt vallják, hogy a tej egy szuperétel, amit napi szinten érdemes fogyasztani.

Nos, ahogy a világtörténelemben már számtalan alkalommal, úgy ezúttal is valahol középen helyezkedik el az igazság. A Harvard Egyetem közegészségügyi részlegének álláspontja szerint a napi két csésze az a mennyiség, amely az egészségünkre jótékony hatással van. A tej ugyanis egy rendkívül kényelmes kalcium forrás, amely elem elengedhetetlenül szükséges a szervezet számára, elsősorban a csontok egészségének megőrzése érdekében. Mindemellett D-vitamint, káliumot és persze fehérjét is tartalmaz, összességében pedig ez az ajánlott mennyiség már jótékony hatással van a magas vérnyomás, illetve a vastagbélrák kialakulásának megelőzésére.

Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy a nagyobb mértékű tejfogyasztás nem jár további előnyökkel, sőt, inkább kockázatot rejt magában. A túlzásba vitt tejfogyasztástól ugyanis nagyobb eséllyel alakulhat ki prosztata- és petefészekrák, de az arra érzékenyeknél puffadást, görcsöket, és akár hasmenést is okozhat. Fogyasszuk tehát mértékkel a tejet, de ne feledkezzünk meg a jótékony hatásairól sem, és illesszük be a megfelelő helyre az étrendünkbe, akárcsak a feldolgozott tejtermékeket, hiszen a különböző sajtok, illetve joghurtok a csökkentett laktóz tartalmuk miatt kevesebb emésztési panaszt okozhatnak. Szerencsére ma már a laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk a tejtermékek fogyasztásáról, hisz szinte mindenből létezik laktózmentes, illetve hozzáadott laktáz enzimet tartalmazó változat, amellyel kiküszöbölhetőek az emésztési panaszok.