Tirol szíve: Innsbruck, ahol a zene életre kel

Innsbruck – azaz „Inn folyó hídja” – Ausztria Tirol tartományának fővárosa. Az osztrák Alpok sziklás csúcsai által körülvett város egyszerre alpesi kiránduló központ és a Habsburg Birodalom örökségének bemutatóhelye.

A sportos életmód éllovasai nyáron túrázni vagy – hegyi – kerékpározni jönnek a közeli kis üdülőhelyekre, míg a kultúra szerelmesei magát Innsbruckot választják. A turista csalogató belváros gyakran nyüzsög az egyetemi hallgatóktól, macskaköves utcái és elegáns épületei sokszor I. Maximilian császár fénykorát idézik, aki 500 évvel ezelőtt Innsbruckot tette császári fővárosává. A város az év bármely szakában gyönyörű, ám azt érdemes észben tartani, hogy az alpesi régióban a tavasz meleg nappalokat és hűvös éjszakákat hoz. Májusban a legmagasabb hőmérséklet 15 Celsius fok fölé emelkedik – éjszakánként azonban a fagy sem ritka -. A nyári hónapokban Innsbruckban a hőmérséklet átlagosan 24 Celsius fok, de a hegyekben hűvösebb van. Sok a napsütés, de a hőség miatt rövid, heves zivatarok is előfordulhatnak. Szeptemberben a nappalok még mindig kellemesen melegek, de a záporok száma csökken, így ez egy nagyszerű időszak a látogatásra.

A osztrák emberek zene szeretete messze földön híres és ennek egyik iskolapéldája Innsbruck. Nyaranta ugyanis számtalan fesztivál, és koncert várja az ide látogatókat, de szinte nem telik el úgy nap, hogy ne találkozhatnánk valamilyen muzikális programmal. Leghíresebb mind közül az Innsbrucki Promenádkoncertek, mely általában egész júliusban tart, és több, mint ezer fellépőt vonz. Emellett rengeteg látogatót vonz a New Orleans Jazz Festival, amely a város különböző pontjain ingyenes koncertekkel szórakoztatja a nagyérdeműt. Aki a zene élvezete mellett egyéb programokra is vágyna, az sem fog csalódni, hisz a múzeumlátogatások mellett vár minket a gyönyörű  Nordkette-hegység, na és persze a számtalan kiváló étterem, ahol alaposan megismerkedhetünk a helyi gasztronómiával.