Túrázás gyerekekkel

A természetközeli élményeket nyújtó családi kirándulások a legjobb lehetőségek a család összekovácsolódására, segít kilépni rohanós életünkből, a munkahelyi vagy iskolai stresszel teli világból, emellett erősíti immunrendszerünket a friss levegő és a mozgás öröme pedig boldogabbá teszi a család minden tagját.

Egy kirándulás gyerekekkel és akár kutyával nem a legkönnyebb feladat, de egyáltalán nem lehetetlen feladat. Némi szervezést igényel, de ha jól választjuk ki a túrázás célpontját, garantált a siker! Elindulhatunk baba-barát kirándulóhelyekre az otthonunk közelében, vagy akár egy hétvégére is elutazhatunk egy gyerekbarát szállodába és a környéken kereshetünk kirándulóhelyeket, amelyeket 1-2 óra, maximum fél nap alatt fel tudunk fedezni. Az állatkertek, állatsimogatók, kalandparkok, barlangok, kisvonatok, várak és a gyerekekre szabott interaktív tanösvények biztosan számíthatnak a gyermekek érdeklődésére, induljunk neki nyugodtan egy ilyen kalandnak!

Nagyobb gyerekekkel már hosszabb akár egész napos túrára is mehetünk. Mindig olyan útvonalat válasszunk, ami a gyerek korának és fittségének megfelel, mérlegeljük, hány órát képes gyalogolni, mennyire bírja az emelkedő terepet. Ha gyerekkel túrázunk, mindig legyen nálunk plusz rágcsa, és sok innivaló. 15-30 percenként álljunk meg öt percre inni, szusszanni, esetleg falatozni. Ezt a kis pihenőt kihasználhatjuk fotózásra, vagy a környezetünkben lévő állatok és növények tanulmányozására. A gyerekeknek még minden érdekes, minden fűszálat, kavicsot megcsodálnak és remek lehetőség ez a szülőknek is, hogy lelassuljanak és kikapcsoljanak. Legjobb, ha bevonjuk a kis barátokat is a túrázásba. Hívjuk el a gyermek barátját a kirándulásra, biztosan nem fognak unatkozni. A közös túra remek lehetőség arra is, hogy mélyebben is kikapcsolódjunk, egy csomó remek beszédtéma merül fel ilyenkor, a család tagjai közelebb kerülnek egymáshoz és testileg-lelkileg megerősödnek.