VPN vs Proxy: melyek a fő különbségek?

A VPN-ek és a proxy szerverek egyaránt védik a felhasználói identitást, és remek eszközök a földrajzi korlátozású tartalmak eléréséhez. Mivel mindkét szolgáltatás képes elvégezni a munkát, az emberek hajlamosak őket felcserélni egymással. Az egyik azonban védi a magánéletét, a másik nem.

[wp_ad_camp_1]

A proxy szerverek közvetítőként működnek az Ön által látogatott webhely és az eszköz között. Forgalma egy középső emberen megy keresztül, egy távoli gépen keresztül, amely összekapcsolja Önt a gazdagép szerverével. A proxykiszolgáló elrejti az eredeti IP-címet, hogy a webhely lássa a proxy IP-jét (egyes esetekben más proxy felhasználók számítógépjeit használják erre). A proxyk azonban csak az alkalmazás szintjén működnek, vagyis csak átirányítják a forgalmat, amely egy olyan alkalmazásból származik, amellyel beállította a proxyt. Nem titkosítják a forgalmat. A proxyhoz hasonlóan a VPN is átirányítja az internet forgalmát egy távoli szerveren keresztül, és elrejti az IP-címét, hogy a webhelyek ne láthassák az eredeti IP-t vagy tartózkodási helyet. Ez azonban az operációs rendszer szintjén működik, vagyis átirányítja az összes forgalmat, függetlenül attól, hogy a böngészőjéből vagy egy háttéralkalmazásból származik.

A VPN titkosítja az internet és a készülék közötti forgalmat is. Ez azt jelenti, hogy az internetszolgáltató (ISP) figyelemmel kíséri az internetes tevékenységét és összegyűjtve az adatokat, már nem láthatja, hogy mit csinálunk online – csak azt, hogy VPN-kiszolgálóhoz csatlakozunk. A titkosítás megvédi Önt a kormányzati felügyelettől, a webhelyek nyomon követésétől és minden olyan hackertől, aki megpróbálja feltörni az eszközét. A VPN biztosítja az online adatvédelmet és biztonságot. A VPN-ek titkosítják a forgalmat, míg a proxy szerverek nem.