Zakynthos – Görögország egyik szépséges szigete

A görög Jón-szigetek harmadik legnagyobb szigete, Zakynthos – más néven Zante – jól ismert szépségéről. A türkizkék tengerekkel borított fehér homokos partokkal és a kékbe merülő drámai sziklákkal nyilvánvaló oka van annak, hogy meg akarjuk látogatni ezt a szigetet. Még a velenceiek is – akik 1484 és 1797 között uralkodtak a szigeten – „a Levant virágának” nevezték.

De nem csak a velenceiek hódították meg ezt a lenyűgöző szigetet; utánuk Franciaországnak ítélték oda. Orosz, oszmán és brit fennhatóság alatt is volt. A sziget mindvégig kifejezetten görög maradt. 1953-ban azonban egy pusztító földrengés a sziget számos épületét romokba döntötte; Zakynthos városát a klasszikus velencei stílust szem előtt tartva építették újjá, és ma már több, mint egy közlekedési csomópont. Zakynthos keleti partján található a sziget azonos nevű városa. Magához a szigethez hasonlóan néha Zante néven is ismert. Ez a sziget központi közlekedési csomópontja. Görögország szárazföldjével szemben néhány különböző komp közlekedik oda-vissza; az egyik egészen az olaszországi Brindisiig megy.

Ez a város azonban több, mint kényelmes utazási hely. Zakynthos házai a kikötő körül kanyarognak, és egy romos kastély néz rájuk – a sziget velencei uralom alatti idejének maradványa. Zakynthoson néhány választási lehetőség közül választhat, amelyek többnyire megfizethetőek és jó minőségűek. Ha a kávézókkal és éttermekkel teli kereskedelmi központban szeretne megszállni, ez a város jó választás. A nemzetközi repülőtér is közel van délen. A kikötőtől mindössze 100 méterre található a 4 csillagos Strada Marina, amely egy négyszintes, felújított bizánci épületben található, és kivételes kilátást nyújt a tengerre és a hegyekre. Pihenjen a szezonális tetőkertben, és mártózzon meg a medencében a Zakynthos kikötőjére, a Solomos térre és a Bohali-hegyre néző teraszon. Kortyoljon egzotikus koktélokat a tengerre néző koktélbárban, vagy kóstolja meg a mediterrán ízeket a helyszíni étteremben.