Zarándoklat Magyarországon – a Szent Jakab zarándokút

Az El Camino, azaz a Szent Jakab-út egy páratlan élményt nyújtó túra. Ez az ősi zarándokút már nem csak a hitüket keresők számára nyújt vígaszt. A vallási okok mellett van, aki saját teljesítőképességét teszi próbára, van, aki a hétköznapok terheit szeretné maga mögött tudni, de van, aki a lelki sebek gyógyulását reméli az út végére érve. Legyen szó bármiről, a Szent Jakab zarándokút egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Az eredeti El Camino de Santiago, azaz a Szent Jakab zarándokút Spanyolországban vezeti végig az utazót, a francia-spanyol határtól indul, és egészen a Santiago de Compostela katedrálisáig tart. Ezt az útvonalat az UNESCO 1993-ban a világörökségek listájára is felvette. A hazánkban ismert Szent Jakab út jelenleg két hivatalos útvonalat kínál a zarándokok részére. Budapestről és Tihanyból indulva lehet eljutni a Magyarországon egyedülálló Szent Jakab-kegyhelyre, amelynek a lébényi Szent Jakab plébániatemplom ad otthont. Innen lehet tovább folytatni a szent utat Szlovákia, Ausztria felé, ahol Svájcon és Franciaországon át vezet tovább az út Spanyolországba. A hazai indulású Szent Jakab zarándokút végső állomása is a Santiago de Compostela, hisz minden út Santiagoba vezet.

A magyarországi zarándoklat ötlete 2009-ben született meg egy, a Camino-t megjárt baráti társaságban. A gondolatot tett követte, a következő évben pedig megkezdődött a zarándokút hivatalos útvonalának kialakítása, és a szükséges jelzésekkel való ellátása. A Szent Jakab zarándokút magyarországi szakaszának kijelölése 2011-ben fejeződött be, egy évvel később pedig már elindulhattak az egyéni zarándokok is az úton. Az útvonalat 2013. május 31-én Várszegi Asztrik bencés főpap is megáldotta. Az alapút magyarországi szakasza Budapestről indulva Wolfsthalig, az ottani Szent Jakab-templomig tart, összesen 282 km. Innen folytathatjuk utunkat Svájc érintésével a francia-spanyol határig, onnan pedig egészen Santiagoig.