A berber szőnyeg alapjai: előnyei, hátrányai

A berber egy nagyon sokoldalú szőnyegstílus, és sokféle dekorral használható. Míg korábban csak alagsori pihenőhelyiségekre és otthoni irodák dekorálására használták, ma már az otthon minden területén népszerű választást jelent.

A berber kifejezés általában olyan szőnyeget jelent, amely összességében világos színű, sötétebb színű foltokkal (általában barna vagy szürke), és jellegzetes hurokkal szőtt szőnyeget jelent, amely a hátlaphoz tapad, és vágatlan marad. Az észak-afrikai berberek szövési stílusa ihlette. Általában a berber leggyakrabban hurkos stílusú szőnyegekben található meg. Ahogy a hurkos stílusok népszerűbbé váltak, a színválaszték is változatosabbá vált. A hurkos szőnyeg tehát ahelyett, hogy csak a berberekhez köthető foltokkal vagy több színben kínálták volna, egyszínű színekben is elérhetővé vált. A berber név azonban megragadt, így ma a név leggyakrabban a hurkolt stílusra utal, nem pedig a színre.

Az egyik oka annak, hogy a berber egyre népszerűbb, hogy olcsóbban vásárolható meg, mint a többi, elterjedtebb és ismertebb szőnyeg. A berber szőnyegek számos különböző árkategóriában kaphatók, amelyek közül néhány árban összehasonlítható más vágott bolyhos stílusokkal. Való igaz azonban, hogy a berberek hajlamosak a többi stílushoz képest több „durranást” adni, ami azt jelenti, hogy ugyanazon az áron valószínűleg tartósabb lesz a berber, mint más típusú szőnyegek. Ennek több oka is van. Az első ok az, hogy sok berber olefinszálból készül. Az olefin sokkal olcsóbb, mint más szálak, például a nylon vagy a gyapjú. A berber népszerűségének másik oka az a meggyőződés, hogy a berber tartósabb, mint a lakossági szőnyegek más stílusai. Valójában a szál általában erősebb hurkolt formában, mint vágott formában, de ez nem jelenti azt, hogy minden berber tartósabb, mint más stílusok.