A borsó fogyasztásának előnyei és ellenjavallatai

A borsó egy rendkívül finom hüvelyes, amely számos ételben megtalálható, ráadásul A-, B1-, B6-, C- és K-vitaminban gazdag. A borsó rostban gazdag, zsírszegény, és egyáltalán nincs benne koleszterin. Emellett remek fehérjeforrás, ezért érdemes gyakrabban beiktatni őket a mindennapi ételekbe amiket fogyasztunk.

Sokan azt gondolják, hogy a borsó csak egy egyszerű zöldségköret, amely színt ad a tányérnak, de amellett, hogy nagyon könnyű megfőzni, a borsónak számos előnye is van, amelyeket élvezhetünk. A borsó jó élelmi rost- és vitaminforrás, és alacsony a kalóriatartalma. Egy fél csésze zöldborsó 4 gramm rostot biztosít. Nőknek napi 26 gramm rost ajánlott. Mivel rostban gazdag hüvelyesről van szó, a borsó hozzájárul a jóllakottság érzésének hosszú távú fenntartásához. Ezért segít kevesebbet enni, és így kontrollálhatja a súlyát. A borsó D-vitamin-tartalma segít fenntartani a csonttömeget, de túl sok borsó fogyasztása kalciumveszteséget is okozhat a szervezetben. A borsó az oxálsav forrása, ezért nem ajánlott kalcium-alapú kövekkel (kalcium-oxaláttal vagy kalcium-foszfáttal) szenvedő betegeknek. A borsóhoz hasonlóan a cékla, a spenót és a bab oxalátokban gazdag.

A túl sok borsó fogyasztása húgysav felhalmozódásához vezethet a szervezetben, ami köszvényt okozhat. Annak ellenére, hogy a borsó összetételében bőséges tápanyag található, tartalmaz anti-tápanyagot. Ezek olyan anyagok, amelyek számos élelmiszerben, például hüvelyesekben és gabonákban találhatók, és akadályozhatják az emésztést és az ásványi anyagok felszívódását. Bár ezek általában nem adnak aggodalomra okot a legtöbb egészséges ember számára, fontos megjegyezni az egészségre gyakorolt ​​hatásukat. Nagyobb valószínűséggel érinti azokat, akik túlnyomórészt hüvelyeseket fogyasztanak.