A csicsóka növény kinézete és tulajdonságai

A csicsóka egy fás megjelenésű gumós képződmény, amely egyfajta napraforgó rizómáján (vízszintesen növekvő földalatti száron) található. Durva halványbarna bőre kissé hasonlít a friss gyömbérre küllemében, de valószínűbb, hogy a piacon külön darabokra bontva látja, nem pedig egyetlen ép darabban, elágazó ujjakkal, mint a gyömbér. A csicsóka belseje sárga helyett inkább krémes fehér.

[wp_ad_camp_1]

Szintén a gyömbérrel ellentétben, íze enyhe, hasonló a burgonyához vagy a jicamához, de táplálóbb és édesebb. Eszembe juttatja a nyers, hámozatlan mogyoró kissé kéregszerű ízét, amelyet gyerekkorom óta imádok. Csak nekem jut a csiccsókáról ez az eszembe? Olyan talán, mint a faforgács, de nagyon finom. A csicsóka csúcsszezonja ősszel és tavasszal van. Vásárláskor keresse meg a világosbarna színű terméseket, amelyeken nincsenek sérüléseket jelző puha foltok. Törékenyebbek, mint amit a masszív megjelenésük mutat, ezért tárolja őket egy műanyag zacskóban a hűtőszekrényben, papírtörlőbe csomagolva, hogy felszívja a nedvességet, és próbálja meg azokat hét-10 napon belül felhasználni. Használat előtt alaposan dörzsölje meg őket folyó víz alatt, mivel ezek a kis szemek és gerincek sok szennyeződést hordozhatnak magukban. Mosás után, ha úgy tetszik, lehámozhatja őket, de dundi, szabálytalan felülete hálátlan munkává teszi, és ráadásul a héja is ehető.

A csicsóka sok olyan alkalmazásban jól működik, amelyeket általában burgonyához vagy sárgarépához használunk. Próbálja meg ujjnyi darabokra vágni, néhány percig blansírozni egy forrásban lévő sós vízben, majd megsütni egy 230 ° C-os sütőben, amíg belül puhák, krémesek és kívül ropogósak lesznek. Vagy vékonyan szeletelje fel őket egy mandolinon, és süsse meg 150 ° C-os repceolajban, hogy édes, ropogós napraforgószerű ételt készítsen. Sokan ebben a bőséges őszi salátában sült és vékonyra szeletelt nyers csicsókát használnak burgonya és sárgarépa mellett.