Milyen hőmérsékletű az emberek otthona?

Továbbra is nagy vita folyik arról, hogy milyen az otthon ideális hőmérséklete. Van, aki minél jobban feltekeri fűtést, míg más a kellemes hűvöst preferálja. Arra viszont sokan kíváncsiak, hogy mennyit számít egy-két fok plusz vagy mínusz az mennyire látszik meg az energiaszámlán.

[wp_ad_camp_1]

Az otthon ideális hőmérsékletéről ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! Minden ember komfortosan és kellemes hőmérsékletben szeretne élni. A megfelelő otthoni hőmérséklet mindenkinek mást jelent. Nagyon nem mindegy, hogy otthonában fagyoskodni kényszerül vagy túl meleg van, hiszen így aludni sem feltétlenül lehet. Érdemes tisztában lenni a ténnyel, hogy a termosztát mindössze egyetlen fokkal való csökkenése harminckétezer forintos spórolást jelent, így érdemes kipróbálni, hogy milyen, ha mindössze egy fokot csökkent a hőmérsékleten. Viszont, ha otthonában vannak idős emberek vagy kisgyerekek, akkor nem szabad tizennyolc fok alá csökkenteni a hőmérsékletet, mivel egészségügyi kockázatot jelent, könnyen megfázhatnak, rosszabb esetben pedig tüdőgyulladással kell számolni.

Nem csak a túl meleg, de a túl hideg sem kellemes, így meg kell találni az egészséges arany középutat. Az egészséges emberek számára az ideális hőmérséklet tizennyolc Celsius fok, azonban Magyarországon egy kicsit magasabb, 20,1 Celsius fokra van beállítva a legtöbb termosztát. Az alacsonyabb hőmérséklet beállítás eleinte nagyon hűvös lehet, így érdemes jól felöltözni, továbbá fontos, hogy a szigetelés is rendben legyen, különben még jobban kell fűteni a helyiséget. Ha napokra elhagyja otthonát, akkor természetes, hogy lekapcsolja a fűtést, de ha csak rövid időre megy el, akkor nem feltétlenül érdemes teljesen lekapcsolni a fűtést, mert rengeteg energiába kerül, hogy újra felmelegedjen a lakás.