A cukorbetegség kialakulása és kezelése

Hazánk népbetegsége a magyar lakosság mintegy 8 százalékát érinti, emellett a cukorbetegség, vagy diabétesz a leggyakrabban előforduló anyagcserebetegség a világon, amely a cukor felhalmozódását okozza a vérben.

[wp_ad_camp_1]

A diabétesz kiváltó oka az inzulinhatás csökkent vagy teljes hiánya. Emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek felvenni a vérből a szőlőcukrot, amely így a vizelettel ürül ki nagy mennyiségű víz kíséretében. A csökkent inzulinhatás kialakulhat inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt. Kétféle cukorbetegséget különböztetünk meg: az 1-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy nem termeli meg a vércukor lebontásához szükséges inzulint. Leggyakrabban gyermekeknél és fiatal felnőtteknél alakul ki. A 2-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet termel ugyan inzulint, azonban az inzulinrezisztencia miatt nem tudja felhasználni a vércukorszint csökkentésére. Kialakulása szoros kapcsolatban van az elhízással és az emiatt kialakuló inzulinrezisztenciával. Az egészséges életmód, a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás kiemelkedő jelentőséggel bír a cukorbetegség megelőzésében.

Mindenképpen gyanakodni kell és el kell végeztetni egy vércukorszint-ellenőrzést, ha állandó szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, állandó éhségérzetet érzünk, ami mellett súlycsökkenés tapasztalható. A viszkető bőr, a látásromlás, az éjszakai lábikragörcs is figyelmeztető jel lehet. A már kialakult cukorbetegség kezelése speciális étrend, mozgásterápia, illetve szükség esetén gyógyszeres kezelés segítségével és inzulin pótlással történik. A megfelelően összeállított diabéteszes étrend elkerülhetetlen a túl magas és a túl alacsony vércukorszínt elkerülése érdekében. Alapvető fontosságú a cukrot tartalmazó élelmiszerek kiiktatása az étrendből, a meghatározott szénhidráttartalmú étrend követése. Rostban gazdag, főleg növényi élelmiszereken alapuló táplálkozásra van szükség, napi többszöri, kis mennyiségű étkezések beiktatásával. A rendszeres mozgás is fontos a kezelés szempontjából, segít a testsúly normalizálásában, javítja az izomsejtek inzulinérzékenységét, csökkenti a vércukorszintet.