A cukros italok napi fogyasztása összekapcsolható a CVD magasabb kockázatával

Egy vagy több cukros ital fogyasztása naponta közel 20% -kal valószínűbbé teszi azt, hogy a nők szív- és érrendszeri betegségben szenvedjek, mint azon nők esetében, akik ritkán vagy soha nem isznak cukros italokat – állítja az American Heart Association Journalban űközzétett új kutatás.

[wp_ad_camp_1]

A tanulmányban több mint 106 000 nő vett, 52 éves átlagéletkoral, akiknél a vizsgálatba való felvételkor nem diagnosztizáltak szívbetegséget, agyvérzést vagy cukorbetegséget. A nők egy élelmiszer-kérdőív segítségével jelentették, mennyit és mit ittak. Az országos fekvőbetegek kórházi nyilvántartásait felhasználták annak meghatározására, hogy egy nőnél szívrohamot, agyvérzést vagy műtétet tapasztaltak-e eldugult artériák nyitásakor. Azok a nők, akik a legtöbb cukortartalmú italt fogyasztották, valószínűbb, hogy elhízottak és többek között kevésbé valószínű, hogy egészséges ételeket fogyasztanak. „Noha a tanulmány megfigyelő jellegű, és nem bizonyítja okát és hatását, feltételezzük, hogy a cukor többféle módon növelheti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.”

„A cukros italok emelik a vér glükózszintjét és inzulinkoncentrációját, ami növelheti az étvágyat és elhízást okozhat. Ez pedig a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője”- mondta Cheryl Anderson professzor a San Diego-i Kaliforniai Egyetem család- és közegészségügyi ideiglenes elnöke, valamint az American Heart Association táplálkozási bizottságának elnöke. „Ezen túlmenően a vér túl sok cukorjával oxidatív stressz és gyulladás, inzulinrezisztencia, egészségtelen koleszterinprofilok és 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki, amik olyan állapotok, amelyek szorosan kapcsolódnak az ateroszklerózis kialakulásához, valamint az artériák lassú szűküléséhez, amely a legtöbb szív- és érrendszerhez kapcsolódik.”- mondta Anderson.