A denevérek energiát takarítanak meg az energiaigényes immunfunkciók csökkentésével

A szezonális migráció, valamint a hatékony immunrendszer fenntartása és használata jelentős anyagcserével jár, ami felelős az oxidatív stressz magas szintjéért. Hogyan tudnak az állatok megbirkózni olyan helyzetben, amikor az energia korlátozott és mindkét testfunkcióra van szükség?

[wp_ad_camp_1]

A Leibniz Állat- és Vadkutató Intézet (Leibniz-IZW) által vezetett tudóscsoport megvizsgálta, hogy a Nathusius pipistrelle denevérben az immunválasz hogyan és miért változik a migráció előtti és a migrációs évszakok között. Megerősítették, hogy a vándor denevérek az energetikailag „könnyebb” nem sejtes (humorális) immunitást részesítik előnyben immunpróba alatt, és szelektíven elnyomják a sejtes immunválaszokat. Ezáltal a denevérek energiát takarítanak meg, amelyre az éves vándorláshoz nagyon szükség van. Az eredményeket a Scientific Reports tudományos folyóiratban tették közzé.

Christian C. Voigt, a Leibniz-IZW Evolúciós Ökológia Tanszékének vezetője értékelte a Nathusius pipistrelle denevér immunrendszerének több ágának aktivitását a migráció előtt és alatt. A 7 g-os Nathusius pipistrelle szezonális útja energiaigényes, mivel a balti országok és Franciaország déli része közötti éves utak során több mint 2000 km-t repülnek, és a repülés során az anyagcsere-forgalom magasabb, mint az alapanyagcsere sebessége. „Valószínűnek tűnik, hogy a denevéreknek le kell cserélniük bizonyos testfunkciókat, például az immunválaszt a migráció során a magas repülési képességre” – mondja Voigt. Ennek a sejtésnek az igazolása és az immunrendszer felépítésének tisztázása miatt az év ezen sarkalatos időszakában a csapat megmérte a veleszületett immunrendszer sejtes és humorális válaszát (relatív neutrofilszám és haptoglobin koncentráció), illetve a sejtes választ az adaptív immunitást (relatív limfocita szám) migráció előtt és alatt.