A fájdalmas menstruáció lelki okai

Bizony, sok nő életét keserítik meg azok a bizonyos „nehéz napok”. Persze vannak olyan szerencsések is, akiket a hónap ezen periódusa nem visel meg különösképpen, sem fizikailag, sem pedig lelkileg, azonban a többségnek igenis meggyűlik a baja ezzel az időszakkal. Az enyhe hasi görcsöktől, az émelygésen keresztül egészen az eszmélet vesztésig minden megtörténhet ilyenkor, hogy kinél mely tünetek lépnek fel és hogy mennyire súlyosak, az egyénenként változó.

[wp_ad_camp_1]

A közismert fájdalomcsillapítók sajnos nem mindenkinek nyújtanak hatékony segítséget, sok nő ugyanis arról számol be, hogy egy-egy ilyen pirula beszedése semmit sem ér, olyan, mint egyszerű cukorkát nyelnének le. De akkor mégis hogyan vehetjük fel a harcot a makacs fájdalommal és kínzó rosszulléttel? Mielőtt azonban még orvosolnánk a problémát, először is nem ártana kideríteni a fájdalom okát. Vajon csak általános menstruációs görcsökről van szó, vagy pedig ezek a fájdalmak túl nőnek azon, ami normálisnak nevezhető? Ez utóbbi esetben érdemes egy teljes kivizsgálásra elmenni, melynek során esetleg fény derülhet valamilyen egészségügyi problémára, amely a havonta jelentkező már-már elviselhetetlen szenvedés hátterében áll. Ha az orvosok szakvéleménye szerint semmilyen szervi elváltozás nem észlelhető, akkor ideje kutakodni a lelki okok között. A túlontúl fájdalmas menstruáció hátterében sok esetben az úgynevezett családi mint áll, vagyis a kislányok gyerekként gyakran látták, hogy a család többi női tagja hogyan élte meg a menzesz napjait és a lány internalizálja a látottakat, később pedig ő maga is ugyanígy éli meg ezt a helyzetet. A fájdalom és rosszullét mögött akár egy, a szexualitással kapcsolatos probléma is állhat. Ha például valakit szexuálisan bántalmaztak, esetleg túl van már egy abortuszon, vagy netalán retteg a teherbeeséstől, az is nagymértékben kihathat a fizikai állapotára. Abban az esetben is felléphetnek kellemetlen tüneteket, ha valaki képtelen azonosulni a női szerepekkel vagy megfelelő módon megélni a saját nőiességét.

Összegezve tehát: a menstruáció a legtöbb nő számára nem túl kellemes periódus, azonban ha a fájdalom nagyon gyakori és túlságosan intenzív, akkor mindenképpen keressünk fel egy orvost, ha pedig megbizonyosodtunk róla, hogy a problémánk nem fizikai eredetű, akkor érdemes ellátogatnunk egy pszichológushoz, aki segíthet feltárni azokat a lelki sérüléseket, amelyeket talán még saját magunk elől évek, vagy akár évtizedek óta rejtegetünk.