A fizikai bántalmazások

A fizikai bántalmazáshoz közelít a lelki terrornak az a módja, amely a tárgyakra irányuló erőszakban nyilvánul meg. Ez alatt értjük a bántalmazott számára különösen kedves és értékes tárgyak földhöz vágását, megrongálását, amely a tárgyban okozott károkon túl azt a félelmet válthatja ki a sértettben, hogy „ezek után mi következhet még”.

[wp_ad_camp_1]

Gyakori továbbá az újabb veréssel vagy más bántalmazással való fenyegetés, mely legtöbbször a nő, valamely családtag, vagy a gyerek megölésére irányul. Sokszor a nő szülei ellen irányul a harag, azok súlyos bántalmazását vagy megölését is kilátásba helyezi a férfi. A megöléssel vagy súlyos bántalmazással történő fenyegetés jogellenes: a veszélyes fenyegetés szabálysértését valósítja meg. A fenyegetéshez szorosan kapcsolódik a „tettleges ijesztgetés” jelensége.

Ez megvalósulhat rémisztő, halálfélelmet okozó autóvezetéssel (ez is bűncselekmény: közúti veszélyeztetés bűntettét valósítja meg), valamint fegyverrel történő rémisztgetéssel (visszaélés lőfegyverrel vagy lőszerrel, melynek létezik szabálysértési és bűncselekményi alakzata is). Sok mániákus és pszichikailag sérült férfi hord magánál fegyvert, ők általában nem bíznak saját magukban, de fegyverrel a kezükben legyőzhetetlennek érzik magukat. Sokan a fegyvert a hatalom megtestesítőjének tartják, csak így érzik magukat nyeregben. Különösen az Amerika Egyesült Államokban sok családi tragédia okozója a fegyverhasználat, ott ugyanis a fegyvertatás liberalizált.