A futás titka: egy megfelelő cipő

Rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut a megfelelő minőségű és mennyiségű testmozgásra. Legtöbbünk otthona nem alkalmas arra, hogy felszereljünk benne egy edzőtermet, ráadásul, ha az ember a megszokott környezetében van, akkor még nehezebb rávennie magát arra, hogy mozogjon, ahelyett, hogy például pihenne.

Legtöbbször tehát nem marad más megoldás, mint elmenni például egy edzőterembe, ám ez az esetek többségében elég sok időt elrabol, hisz nem elég maga az edzés, de az oda és visszaút, valamint az öltözések is mind-mind sokáig tartanak. Ezen okból kifolyólag pedig sokan el is vetik ezt a lehetőséget, mondván kinek van erre ideje. Ám még ekkor is ott motoszkál sokszor az egészséges életmód iránti vágy, és sokan választják a legegyszerűbben kivitelezhető – vagy legalább elsőre annak tűnő – futást.

A futás azonban egy igencsak becsapós sport. Bár könnyűnek tűnik (hisz csak futni kell), valójában egy rendkívül összetett, gyakorlatot és kitartást igénylő sport, ami még ezen tulajdonságok megléte mellett sem való sajnos mindenkinek. Egy dolog azonban szinte garantálható: ha hatalmas lelkesedéssel, ám de tervezés nélkül belevágunk, akkor nagyon nagy az esélye annak, hogy valamilyen sérülés vet véget rövid futó pályafutásunknak. Két dologra kell az elején nagyon odafigyelnünk: a fokozatosságra (hisz testünknek, de főleg lábainknak szokni kell, hogy futunk) és arra, hogy megfelelő talajon egy megfelelő futócipőben végezzük a mozgást. Mindenképpen olyan cipőre lesz szükségünk, amely a talpunkat és a lábfejet a megfelelő pozícióban tartja, hisz ízületeink csak így maradhatnak egészségesek. Az, hogy erre melyik cipő a legalkalmasabb, az viszont nagyon sok mindentől függ (például hogy milyen talajon, milyen távot tervezünk futni), ezért a futócipőt mindig szakboltban vásároljuk, ahol hozzáértő embertől kaphatunk személyre szabott tanácsokat.