A gyerek legjobb barátja: a mopsz

A kutya az ember leghűségesebb barátja, tartja a mondás, azonban talán ennél is nagyobb igazság, hogy minden gyermek mellé kell egy eb, akivel felnőhet és akitől rengeteget tanulhat barátságról, szeretetről és felelősségről.

Míg azonban a gyerkőcök gyakorlatilag bármilyen négylábú iránt képesek rajongani, a szülőknek ez korántsem ilyen egyszerű döntés, hisz nagyon sok szempontot figyelembe kell venni, kezdve az esetleges allergián át, a legfontosabbig, a biztonságig. Hisz számtalan rémtörténetet hallani kutyatámadásról, és egy szülőnek mindig a gyermeke épsége a legfontosabb, így a négylábú társ kiválasztásánál is ez az elsődleges kérdés. Sok kutyafajta van, amit a szakemberek kimondottan ajánlanak kicsik mellé, örök kedvenc a Golden Retriever, illetve a legtöbb bulldog, de a szetterek is rendkívül nyugodt vérmérséklettel rendelkeznek. Azonban van egy fajta, ami ritkán kerül említésre, pedig minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami tökéletes társsá teszi egy gyerek számára. Ez pedig a mopsz, a mindig szomorú tekintetű, ám angyali természettel megáldott szőrgombóc.

A mopszok ugyanis igazi ölebek, akiknek mindenük az evés és a gazdi közelsége. Teljes mértékben hiányzik belőlük az agresszió, ennélfogva nyugodt lélekkel hagyhatjuk kettesben a gyerkőccel, hisz a minimális lehetősége sincs meg annak, hogy egy rossz mozdulat miatt esetleg odakapjon. Túl azon, hogy kitűnő barátja lehet csemeténknek, első osztályú alvótárs is, hisz imád a nap nagy részében lustálkodni, ám ha játékról van szó, akkor sem kell félteni. Szerencsére a szőre nem igényel különösebb ápolást – főképp, ha egy hosszabb szőrű négylábúval hasonlítjuk össze -, és ha elismert tenyésztőtől vásárolunk kölyköt, akkor a fajtára jellemző betegségektől sem kell tartanunk.