A gyermekkori elhízás veszélyei

Gyermekkori elhízásról akkor beszélünk, amikor a gyermek testzsír százaléka 20% felett van. A WHO szerint, akinek a testtömeg-indexe (BMI) 25-nél magasabb, túlsúlyról beszélünk. Ha az érték 30 felett van, akkor már elhízásról beszélünk.

Az elhízásnak több oka lehet: túlzott kalóriabevitel, mozgásszegény életmód és genetikai, öröklött tényezők. Jelenleg a piac telített zsírokban, cukrokban, transzzsírsavakban vagy sóban gazdag ételek széles választékát kínálja, amit a fiatalok előszeretettel fogyasztanak, cukros üdítők kíséretében. Ezek az ételek sok kalóriát, de kevés nélkülözhetetlen tápanyagot (például vitaminokat, ásványi anyagokat) tartalmaznak. Ezeknek a termékeknek a fogyasztását elősegítik a közvetlenül a kiskorúaknak szóló reklámok, amelyek óriási fogyasztást váltanak ki. Sok gyerek a szabadtéri játékok, kirándulások, sportolás helyett szabadidejét a televízió, számítógép, mobiltelefon vagy videojáték-konzolok előtt tölti. Ez az életmód elősegíti a súlyproblémák kialakulását.

Kutatások foglalkoznak az elhízás genetikai okaival és ezek megerősítik, hogy az elhízott szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyproblémától, mint az átlagos testalkatú szülők gyermekei. Az elhízás következménye a pszichológiai vagy érzelmi, valamint a fizikai hatás. A pszichológiai és érzelmi hatások közé tartozik a szorongás és a depresszió, a fizikai hatás lehet a kettes típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a zsírmáj. Egységes családi étkezési terv készítésével tehetünk a gyermekkori elhízás ellen, ami egyénre szabottan figyelembe veszi a kalóriaigényt és a felhasznált kalóriamennyiséget. Ha van rá mód, étkezzen együtt a család, egészséges reggelit, kerüljék a gyorséttermi ételeket, cukros italokat, süteményeket. Keressenek olyan aktív tevékenységet, ami a család minden tagjának örömet okoz: séta, kerékpározás, sportolás. korlátozzuk a számítógépek, videojátékok előtt töltött időt.