A hajhullás okai, kezelése

Hajkoronánk folyamatosan megújul, tavasszal és ősszel természetes, hogy intenzívebb hajhullást tapasztalunk. Akkor kezdhetünk aggódni, ha napi 60-100 hajszálnál többet veszítünk, és a kihullottak helyén nem pótlódik a hajszál.

[wp_ad_camp_1]

A hajhullásnak két típusa van: a foltos hajhullásnál egy adott területről körülírtan hullanak ki a hajszálak, a diffúz hajvesztésnél egyenletesen hullanak ki a hajszálak, naponta legalább 80-100 hajszálat elveszítve. A hajhullást befolyásolják örökletes tényezők, a változókor bekövetkezése nőknél – ilyenkor előfordulhat a hajszálak elvékonyodása. Súlyosabb betegségek, pajzsmirigy és nőgyógyászati gondok is állhatnak a problémák hátterében. Esetenként gyógyszer mellékhatásaként, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok vagy a fejbőrt érintő gombás fertőzés, Vitamin- és ásványianyag hiány miatt fordulhat elő hajvesztés. A diffúz hajhullás hátterében cink- vagy vashiány, krónikus betegségek, kemoterápiás és sugárkezelések állhatnak.

Foltos hajhullást gyulladásos folyamatok, pajzsmirigy betegségek okozhatják. Bármilyen típusú hajhullásról van szó, a folyamat visszafordítása szempontjából lényeges a pontos diagnózis felállítása, amihez komplex kivizsgálásra van szükség. Ha a hajhullás mögött betegség áll, amit időben felismernek és kezelnek, mellette a hajhagymák regenerációját intenzív ápoló készítményekkel segítik, akkor a hajvesztés az esetek nagy részében visszafordíthatóvá válik. Megfelelő táplálkozással elősegíthető a haj megfelelő vitaminellátottsága. Az A- B- H-, C- és E vitaminok, valamint a vas, kén, réz, cink és kalcium segítenek a hajhullás megakadályozásában. Emellett testmozgással is tehetünk hajunk egészségéért, mozgás hatására a fejbőrben is fokozódik az oxigénellátottság, ami serkenti a hajnövekedést.