A hátizsákos utazásról

Sokan álmodnak arról, hogy kipróbálják az utazás legnomádabb típusát, amikor egy hátizsákkal indulnak neji az utazásnak. Van, akit a kaland vonz, van, aki anyagi megfontolásból utazik így, de aki hajlandó lemondani a kényelemről, mindenképpen életre szóló élményekkel gazdagodhat.

[wp_ad_camp_1]

Mielőtt útnak indulunk, célszerű útitervet készíteni, hová szeretnénk eljutni, milyen országokat meglátogatni, erre mekkora keretet tudunk fordítani. Milyen közlekedési eszközzel meddig jutunk el, hol kell átszállni. Előfordulhat, hogy olcsóbb szállást kell néznünk, vagy egy-egy úticélt kihagynunk, ha nem elég a keretünk. Ha kész az útiterv, mindenképpen hagyjunk itt belőle családunknak, barátainknak is, mindig legyen valaki, aki tudja, hogy merre járunk éppen és érintkezésbe tud lépni velünk, ha szükséges. Fontos, hogy mit szeretnénk magunkkal vinni. Nem kellemes úgy utazni, hogy felesleges tárgyak húzzák le a hátizsákunkat, amikor szállások és állomások között ingázik. A hátizsák, amibe pakolunk, legyen kényelmes, könnyű anyagú és vízhatlan.

Semmiképp ne bőröndbe pakoljunk, hátizsákkal könnyebb futni a vonat után, mint bőröndöt cibálni magunkkal. Néhány váltás ruhánál többet nem érdemes magunkkal vinni, amit elteszünk a hátizsákba, ez legyen jól kombinálható, gyorsan száradó, gyűrődésmentes, légáteresztő holmi. Amire nem lesz szükségünk: hálózsák – ma a legtöbb hostelben van ágynemű. hajszárítóra sem lesz szükségünk, és semmi olyan értékes ékszerre és drága holmira, amit sajnálnánk, ha baja esne. Vannak országok, ahová hátizsákos turistaként nem szabad egyedül menni, amúgy is, ha van egy társunk az utazás alatt, az nem árthat. Nem árt, ha tájékozódunk az úticélunk felől, milyen az időjárás, kellenek-e oltások, mit érdemes megnézni, mennyi ideig érdemes maradni. És ha fejben minden megvan, nagy levegő és indulhatunk is!