A kert dísze: a bambusz

Kiirthatatlan kártevő, vagy az udvar legpompásabban ragyogó ékköve? A bambuszt ugyan megelőzi a rossz híre, ám ha odafigyelünk, akkor egy gyönyörű dísszel lesz gazdagabb a növényzet otthonunkban.

A bambuszra nagyon sokáig mellőzött növényként tekintettek a kertépítők, ám a nem invazív trópusi és szubtrópusi bambusz fajták visszatérőben vannak, mivel erős, egyenes száruk és könnyű, légies lombozatuk magával ragadja a tekintetet. Sok esetben az is elriasztja az embereket, hogy a bambuszt kizárólag trópusi kertekbe illőnek tartják, ám ez nem igaz, hisz remekül illik az őshonos, a kortárs és a klasszikus stílusú lugasba is. Joggal merül a kérdés, hogy hol termeszthető ez a növény. Nos a helyzet az, hogy gyakorlatilag bárhol, mindössze némi utánajárást igényel a dolog. Ugyanis rengeteg fajtája létezik a bambusznak, némelyik a trópusi időjárást kedveli, van azonban olyan is, amelyiknek a mínusz tíz, de akár tizenöt fokos hideg sem árt. Ugyanígy van amelyiknél oda kell figyelni, hogy jó minőségű talajban legyen, de olyan is akad, amelyiknél ennek semmi jelentősége nincs.

A futóbambuszokat azonban messziről kerüljük el, ezek minden kertész ádáz ellenségei. Sokan káros gyomnövénynek tartják, nem véletlenül. Bár egyes fajtái valóban gyönyörűek, ám ha egyszer beengedjük a portánkra, akkor soha nem szabadulunk tőle, és ami ennél is nagyobb baj, hajlamos arra, hogy invazív módon területet foglaljon magának, azaz egyszer csak azt vesszük észre, hogy kicsúszott az irányítás a kezünkből és ott is bambusz nő, ahol mi nagyon nem szeretnénk. Ha mégsem tudunk ellenállni a kísértésnek, akkor mindenképpen cserépbe ültessük (jó nagyba természetesen), mert így kontroll alatt tudjuk tartani a szaporodását. Egyéb esetben azonban nem kell tartani a bambusz termesztéstől: megfelelő odafigyeléssel csak szebbé varázsolja kertünket.