A kínai hegyi macska a házi macska legközelebbi rokona

Tudjuk, hogy a házimacskának távoli rokonai vannak – oroszlánok, tigrisek, gepárdok és hegyi oroszlánok. Kevésbé ismerős a Felidae család 38 különféle faja, amelyeknek sok különös nevük van, mint a pampas macska, és a rozsdás foltos macska. A genomika új területe – a különféle fajok DNS-genomjainak kibontása – megoldja a régi gondokat és új titkokat tár fel az evolúcióval rokon fajok történetében a macskák, kutyák, medvék és mi magunk körében.

A kínai macskák eddigi legnagyobb vizsgálatában a genetikai detektívek kiemelik a kínai hegyi macska (Felis silvestris bieti) evolúciós egyediségét és elsődleges természetvédelmi jelentőségét, amely csak Kína tibeti fennsíkján található. Kínai sivatagi macskának vagy sztyeppi macskának is nevezik, a kínai hegyi macskának jellegzetes megjelenése van homokszínű szőrrel, halvány sötét csíkokkal, vastag farokkal és világoskék pupillákkal. Ez az új tanulmány három, Kínában élő macskát hasonlított össze: a kínai hegyi macskát, a Felis silvestris bieti-t, az ázsiai vadmacska Felis silvestris ornata-t és a vadon élő házimacskákat, a Felis silvestris catus-t. Az ázsiai vadmacska széles skáláján megkülönböztethető a foltos szőrmintázat, amely a Kaszpi-tengertől Keleten át India nyugati részén és Mongólia déli részén át egészen Kína nyugati részéig terjed. Körülbelül 600 millió házimacska található szerte a világon.

A tanulmányt a Pekingi Egyetem Genomikai Diverzitás Laboratóriuma vezette, és egy nemzetközi csoport támogatta a vezető genetikus kutatókat az Egyesült Államok Nova Southeastern Egyetemén és Malajziában. A genomi adatok feloldják a taxonómiai osztályozás bizonytalanságát, feltárják az evolúciós divergencia időzítését és meghatározzák egy fontos veszélyeztetett faj fennmaradásának kilátásait. 270 egyedi minta felhasználásával a molekuláris genetikai vizsgálat megállapítja, hogy a kínai hegyi macska a széles körű vadmacska, Felis silvestris egyedülálló alfaja.