A koronavírus átterjedésének kritikus elpárolgása az időjárás változásainak függvényében

Mivel a COVID-19 esetek világszerte folyamatosan emelkednek, egyre sürgetőbb megérteni, hogy az éghajlat milyen hatással van a koronavírus folyamatos terjedésére, különösen mivel a téli vírusfertőzések gyakoribbak, és az északi félteke országaiban hamarosan hűvösebb hőmérsékletet tapasztalnak.

[wp_ad_camp_1]

Az AIP Publishing a Folyadékok fizikája című cikkében a kutatók a relatív páratartalom, a környezeti hőmérséklet és a szélsebesség hatását vizsgálták a légzési felhőre és a vírus életképességére. Megállapították, hogy a nyálcseppek légúti felhőibe merülő fertőző részecskék átvitelének kritikus tényezője a párolgás. „Tegyük fel, hogy jobban megértjük a párolgást és annak viszonyát az éghajlati hatásokkal. Ebben az esetben pontosabban megjósolhatjuk a víruskoncentrációt, és jobban meghatározhatjuk annak életképességét vagy a vírus túlélésének lehetőségét” – mondta Dimitris Drikakis, az egyik szerző. A levegőben lévő cseppek átadásának fontossága ellenére a vírust tartalmazó légzőcseppek körül és azokon belüli hő- és tömegátadással kapcsolatos kutatások kevesek voltak.

A kihívás kezelésére a kutatók elméleti összefüggéseket dolgoztak ki a koronavírussal szennyezett nyálcseppek bizonytalan párolgására. Megvalósították az elméletet egy fejlett számítási folyadékdinamikai platformon, és tanulmányozták az időjárási körülmények hatásait a levegőben terjedő vírusfertőzésre. „Azt tapasztaltuk, hogy a magas hőmérséklet és az alacsony relatív páratartalom a nyállal szennyezett cseppek magas párolgási sebességéhez vezet, ami jelentősen csökkenti a vírus életképességét” – mondta Talib Dbouk társszerző. Ezenkívül a kutatók megfigyelték, hogy a cseppfelhő utazási távolsága és koncentrációja továbbra is jelentős, még magas hőmérsékleten is, ha a relatív páratartalom magas. A szélsebesség egy másik kulcsfontosságú tényező, amely megváltoztathatja a társadalmi távolságtartási irányelvek összes szabályát.