A kültéri madáretetőben használt magvak típusai

Sokféle madármag keverék létezik. Az olcsó keverékek általában nagy mennyiségben tartalmaznak kölest, valamint kisebb mennyiségben repedezett kukoricát, napraforgómagot és más magokat vagy gabonát. A búza népszerű töltőanyag-adalék, de a madarak számára kevés tápértéket mutat. Ezek a keverékek hasznosak lehetnek, de a madarászok nagy mennyiségű hulladékot láthatnak benne, amikor a madarak a kedvenc magokat keresik a keverékben.

[wp_ad_camp_1]

A drágább keverékekben gyakran népszerűbb és kívánatosabb magok vannak, például több napraforgómag vagy akár tökmag, dió vagy dióbél. Ezek a keverékek tartalmazhatnak még szárított gyümölcsöt, szárított lisztférgeket vagy más kivételes ínyencséget a madarak számára. A kidolgozott keverékeket gyakran madárspecifikusként forgalmazzák, például „énekesmadár keverék” vagy „pinty keverék”, attól függően, hogy milyen magokat tartalmaznak. A háztáji madarászok növelhetik a kereskedelemben kevert magokat nagyobb mennyiségű sima napraforgómag, földimogyoró vagy más élelmiszerek hozzáadásával. Lehetőség van sima mag megvásárlására is, és elkészíthet egy házi készítésű, egyedi keveréket, amely csak az adott madarak számára alkalmas, amelyek ellátogatnak az etetőbe.

A vegyes vetőmag sokféle adagolóban kínálható, beleértve a tölcséreket, a csöveket és a hálós adagolókat, valamint nyitott tálcákban vagy emelvényeken, vagy akár csak a földre szórva is használható az egyszerű adagolás érdekében. A fekete olaj napraforgómag a legnépszerűbb vetőmag a különböző madárfajok számára. Számos madármagkeverék, a fekete olajos napraforgómag kulcsfontosságú összetevője más magok összekeverése nélkül is elérhető. A fekete olajos magvakhoz hasonlóan a csíkos napraforgómag is jó zsírtartalmú, magas olajtartalmú mag, amelyet sok madár fog imádni. A csíkos napraforgó héja vastagabb és keményebb, mint a fekete olajú napraforgómagé, ugyanakkor megnehezíti a kisebb madarak vagy a gyengébb csőrű madarak táplálkozását.