Mi Montenegró pénzneme?

Montenegró délkelet-európai ország, amely nem tagja az Európai Uniónak, az eurózónának, és nincs hivatalos monetáris megállapodása sem az EU-val, 2002-ben egyoldalúan bevezette az eurót, mint tényleges hazai pénznemet. Ez azt jelenti, hogy az euró ott nem törvényes fizetőeszköz, azonban a kormány és a lakosság így kezeli.

[wp_ad_camp_1]

Montenegró pénzneme és annak minden részlete megtekinthető az axa-assistance.hu weboldalon, ahol más pénznemekről is többet tudhat meg. A 20. század elején, a rövid életű Montenegrói Királyság idején a kormány 1906-tól 1918-ig bevezette a montenegrói perpert. Ugyanakkor más devizákat is használtak párhuzamosan, például az osztrák koronát. 1922 és 1941 között a Szerb, Horvát és Szlovén Királyság (később Jugoszláv Királyság) részeként Montenegró az ország hivatalos pénznemét, a jugoszláv dinárt használta. Miután Montenegró a második világháború után a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság részévé vált, csatlakozott a jugoszláv monetáris politikához, és 1999-ig hivatalos pénznemként a jugoszláv dinárt használta. Az SZMV felbomlása után 1992-ben a volt tagköztársaságok – Montenegró és Szerbia alkotják a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságot. Az új országban a monetáris rendszert újra központosították, ahol a montenegrói nemzeti bank elvesztette autonómiáját, és a Belgrád központú Jugoszláv Nemzeti Bank regionális irodájává vált.

Magas szintű monetáris és pénzügyi centralizáció jött létre, amely könnyen manipulálható volt, és amely számos visszaélést tett lehetővé bármely jogi állam és pénzügyi fegyelem hiánya miatt, és ez hiperinflációt eredményezett az 1992–94 közötti időszakban. A közös piac összeomlása és egyidejű háborús kitörések után két volt jugoszláv köztársaságban Szerbia és Montenegró havi inflációs rátája 50% volt 1992 februárjában, és ugyanezen év júniusában elérte a 100% -ot. További részleteket erről az axa-assistance.hu weboldalon talál.