Elektromos autó, Hibrid autó. Mi a különbség?

Az egyértelmű, hogy a jövő a környezetkímélő járműveké, a hagyományos, belső égésű motorral hajtott autókat felváltó hibrid és elektromos autók között az átlagembernek nem olyan könnyű különbséget tenni. Ami mindkét típusban közös, hogy alacsonyabb a szennyezőanyag-kibocsátásuk, mint a benzinmotoros autóké és az üzemanyag felhasználásuk is sokkal hatékonyabb.

[wp_ad_camp_1]

A teljesen elektromos autókban nincs belső égésű motor, csak külső forrásból tölthetők, fékezéskor vagy lejtmenetben visszatáplálja a mozgási energiából keletkező elektromosságot a nagy teljesítményű akkumulátorba – ez a rekuperációs fékezés. Jóval alacsonyabbak a fenntartási költségei, mint a benzines autóknak, hatótávjuk 100 és 600 kilométer között mozog, működése csendes. Nincs károsanyag-kibocsátása, nincs szükség olajcserére sem. Ezek az autók zöld rendszámmal rendelkeznek, ami ingyenes parkolási lehetőséget biztosít Budapesten és számos vidéki városban. Egy elektromos autó bárhol feltölthető, csak egy konnektor kell hozzá, ma már a legtöbb áruház parkolójában van kialakítva elektromos autók töltésére telepített parkolóhely.

Hibrid autó estén az autóban két motor van beépítve: egy hagyományos és egy elektromos motor is. Tisztán csak elektromos hajtással 3-6 kilométert tud csak megtenni. Az üzemanyagfelhasználása a hibrid autóknak jóval kisebb, mint a benzinmotoros társaiké. A plug-in hibrid modellek esetében, amiket lehet külső áramforrásról is tölteni, akár 50 kilométert hatótávot is képesek megtenni tisztán elektromos hajtással, így városi használatra tökéletes az elektromos meghajtás, hosszabb távolságok megtételére pedig a benzinmotor alkalmazható, nem kell aggódni a töltés miatt. Talán ez a legpraktikusabb megoldás, ha környezetbarát autóra váltanánk.