A kutyasétáltatás szabályai

A kutyatartóknak fontos tisztában lenniük a házi kedvencükre vonatkozó szabályozásokkal. Gyakran elsiklanak ezek felett az intelmek felett, pedig igen hasznosak, ráadásul élvezetesebbé teheti a sétát, a kutyatartást, ha néhány illemtani szabály is betartásra kerül.

Sarkalatos pont, hogy a kutyát közterületen csak pórázon szabad sétáltatni. Az ebek gyakran odaszaladnak idegen kutyákhoz vagy emberekhez, mely igen kellemetlen szituációt idézhet elő mind a kutyusnak, mind a gazdinak. Nem mindenki szereti a kutyákat, ezt el kell fogadni! A másik lényeges dolog, hogy pórázon sem kellene feltétlenül a szembejövők felé engednünk, legyen az járókelő vagy másik eb. Felugrálhat, megijeszthet másokat, így ha annak jelét mutatják, hogy tartanak a négylábútól, javasolt annak közel tartása, vagy a járókelő és a kutyus közé állni. Nyilván minden kutyatartó ismeri a hagyományos „egyméretes” pórázt és az úgynevezett flexit, vagy más néven szalagos automata pórázt. Bár a kutyatulajdonosnak néhány tekintetben igen kényelmes lehet a flexi, mégis ugyanazt az érzetet kelti az eszköz, mintha a kutya szabadon sétálgatna, így nem annyira tanácsolt a használata, de természetesen erre nincs megfogalmazott jogszabály, így mindenki maga dönti el, melyik eszközt részesít előnyben.

Alapszabályként ismert a szájkosár használata tömegközlekedési eszközökön, valamint agresszív kutyáknál az utcán is. Sosem lehet tudni, hogy bizonyos ingerek mit váltanak ki a házőrzőkből. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyik legkényesebb kötelezettséget sem, mely ráadásul törvényben meghatározott. Ez pedig a kutyagumi eltakarítása. A gazdának közterületen kötelessége feltakarítania kutyája után az ürüléket, s azt az arra kijelölt kukába kidobni. A köztisztasági szabálysértésért 5-50000 Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki, kutyaürülék miatt, tettenérés esetén 5-10000 Ft bírság jár a mulasztónak. A kutyasétáltatás örömforrás az ebnek és a gazdinak is. Ezen előírások betartásával mindenki számára élvezetes lehet!