A lakóautó kiválasztásának szempontjai

Ha igazán különleges nyaralásra vágyunk, szeretjük a szabadságot, a kötetlenséget és a spontaneitást, szeretünk természet közelben kikapcsolódni, érdemes belevágni egy lakóautós nyaralásba.

[wp_ad_camp_1]

Egy jól megszervezett út életünk legemlékezetesebb élménye lehet. A megfelelő lakóautó kiválasztása legalább olyan nehéz, mint lakást vásárolni. Először is el kell dönteni, új lakóautót szeretnénk venni, vagy használtat. Mérlegelni kell, milyen gyakran szeretnénk használni, előnyben részesítjük a vadkempingezést, vagy kempingről kempingre fogunk járni, gyorsan oda akarunk-e érni a célállomásra, vagy kényelmes, ráérős stílusban nyaralunk. A modern lakóautók bírják a 120-130 km/h sebességet is, könnyen felkaptatnak a szerpentineken is. Figyelembe kell venni, hányan tervezzük az utazást, rövid utazásnál, két személlyel kisebb lakóautóval könnyebben közlekedünk, parkolunk a városokban.

A jó lakóautó belső elrendezése olyan, ami nem nagyon hagy kihasználatlan területeket, praktikus és kreatív. Általában két akkumulátor van felszerelve, modernebb autóknál a töltésről napelem gondoskodik. Érdemes olyan autót választani, aminek megfelelő nagyságú víztartálya van, ma már elvárás, hogy négy személy takarékosan használva a vizet, akár több napig is kitartson a készlet mosogatásra és tusolásra is.  Nem mindegy, hogy a lakóautó fix ágyas, vagy alkóvos, lehúzható ágyas-e. A fix ágy nappal holt tér, amit nem nagyon lehet kihasználni. Praktikusabb a lehúzható ágyas megoldás, az ágy az alkóvban van, éjszakára csak le kell húzni a plafonról és még ágyazni sem kell. Célszerű több típust is kipróbálni, kibérelni, mielőtt saját jármű megvásárlásáról döntünk, hiszen egy jól megválasztott lakóautó akár 30 évig is hű társunk lehet.