A leghíresebb tornyok a világon

Tornyokat az emberiség már az ősidők óta épített. A világ legelső városi fala Jerikóban is egy toronnyal volt kiegészítve. A későbbi civilizációk gyakran építettek őrtornyokat egy erődítmény részeként, hogy így egy magas és biztonságos helyen az őr figyelni tudja a területet. Az elmúlt két évezredben mindenféle torony épült, például óratorony, minaret, és kommunikációs torony is, de most nézzük meg melyik a 4 leghíresebb.

[wp_ad_camp_1]

Az Eiffel-torony a világ egyik leghíresebb tornya, amely Párizsban található, Franciaországban. A tornyot Gustave Eiffel építette és a torony az 1889-es párizsi nemzetközi kiállítás bejárati boltíveként szolgált. A torony 300 méter magas, így ez volt a világon a legnagyobb torony egészen 1930-ig, amikor a New York-i Chrysler épület elkészült. Mióta a torony elkészült, több mint kétszáz millió ember látogatott el oda, így ez a világ leglátogatottabb műemléke. A Pisai ferde torony is a leghíresebb tornyok közé tartozik. A tornyot 177 év alatt építették fel, és nem sokkal a torony építésének megkezdése után, 1173-ben elkezdett süllyedni a rosszul lerakott alapok miatt, így egyedül is hagyták egy egész évszázadon át.

Amikor folytatták a munkálatokat, az építészek próbálták kompenzálni a torony ferdeségét, de nem sikerült. A torony végül a 14. század második felében készült el. A Big Ben az egyik legnépszerűbb látványosság Londonban. A Big Ben név valójában nem az óratoronyra utal, hanem arra a 13 tonnás harangra, amely a torony belsejében foglal helyet, és annak ez embernek vette fel a nevét, aki megrendelte ezt a harangot, vagyis Sir Benjamin Hall nevét. Ez a 3. legnagyobb szabadon álló óratorony a világon. A kanadai CN Tower is egy nagyon híres torony, amely Toronto szívében található. A kommunikációs torony 1973-1976 között épült, és 553,33 méter magas.