A lézeres szemműtét előnyei, hátrányai

Aki szemüveget kénytelen viselni az tudja, mennyivel könnyebb lenne az élet kontaktlencse vagy szemüveg nélkül. A lézeres szemműtét komoly döntés, érdemes tájékozódni, hogy milyen kockázattal, szövődménnyel, illetve milyen előnnyel jár egy ilyen beavatkozás.

[wp_ad_camp_1]

Szerencsére a lézeres szemműtét az alacsony kockázatú beavatkozások közé tartozik. Megfelelő tapasztalattal és modern eszközökkel, biztonságos technikai háttérrel kisebb kockázatot hordoz, mint a kontaktlencse viselés. Látásjavító lézerkezelések során a szem fénytörését változtatják meg a szaruhártya állományának elpárologtatásával. A szaruhártya elvékonyodik, megváltoznak a felszín domborzati viszonyai. A beavatkozás véglegesen megváltoztatja a szaruhártya törőerejét, így nincs szükség kontaktlencsés, vagy szemüveges látáskorrekcióra. A műtétet alapos kivizsgálás előzi meg, ahol megállapítják, hogy elvégezhető-e a beavatkozás. Túl vékony szaruhártya esetén, vagy nagyfokú tompalátás, korábbi szemsérülés esetén nem végezhető el a műtét. Akkor sem ajánlott, ha a páciens súlyos pánikbeteg, szívritmusszabályozója van, terhes, vagy szoptat, illetve bizonyos gyógyszerek (acitretin, isotretinoin) szedése esetén.

A műtéti beavatkozás nem vesz több időt igénybe 5-15 percnél, érzéstelenítő szemcsepp alkalmazása miatt fájdalommentes a művelet. A műtét után előfordulhat fényérzékenység, irritáció, szemszárazság, a szövődmények esélye elenyésző, mindössze egy ezrelék. A beavatkozás után fontos a pihenés és a szem védelme – 100 százalék UV-védelmet nyújtó szemüveggel, szemcseppel, kerüljük a poros, füstös helyeket. Teljes gyógyulás után sportolni is lehet, olyan sportot is, amit eddig szemüveg miatt nem lehetett űzni. Aki kontaktlencsét hord, spórol is a szemműtéttel, a műtét ára a havi 15-20 ezer forintos lencse árak mellett 1-2 év alatt megtérül.