A finomszálú pamut lepedő minden hálószoba elengedhetetlen eleme

Ön tudta, hogy az 1800-as évek régi idejében egy éjszaka kétszer aludtak az emberek? Akkoriban az alvás megszakítása volt a természetes, mégpedig úgy, hogy a 12 órás alvást három szakaszban töltötték. Egy három órás alvást néhány óra ébrenlét követte, amikor imádkozással, olvasással, beszélgetéssel, szomszédolással múlatták az időt, majd következett egy hosszabb alvás, reggelig.

[wp_ad_camp_1]

A huszadik század elejére ez megváltozott. Nem tudni, hogy az utcai világítás, vagy a kávéházak elterjedése okozta, de ma már a 8 órás egybefüggő alvás számít természetesnek.

Ma az emberek egyharmada küzd alvási nehézségekkel, pedig az alvásra nagyobb szükségünk van, mint az evésre. Alváskor az agyunk is regenerálódik, szívverésünk lelassul, szervezetünk megpihen. Az egészségünk érdekében elengedhetetlen a minőségi alvás.

Ha nehezen alszunk el este, vagy éjszaka többször is felébredünk, annak hátterét ki kell vizsgálni. Lehet, hogy szociális és pszichés terhek nyomasztanak minket ilyenkor, de a túl fáradt szervezet is nehezen tud ellazulni és elaludni. A megfelelően kényelmes környezet viszont sokat tehet hozzá, hogy ellazuljunk az ágyba fekvés után.

Mi kell ahhoz, hogy a hálószoba tökéletesítse az alvást és a pihenést?

Személyre szabott ágy és matrac. Mit jelent az, hogy személyre szabott? Azt, hogy olyan matracot válasszunk, ami nekünk a legmegfelelőbb keménységű vagy puhaságú. A csigolyák, csontok, gerinc és az egész test egészséges alátámasztása a legfontosabb az éjszaka folyamán. Mindenképpen próbáljuk ki a matracot vásárlás előtt. Se a túl kemény, se a túl puha nem kényelmes.

Az ágy és a matrac után nagyon fontos az ágynemű és az ágyneműhuzat is. Ide tartozik minden, amivel betakarózunk, és ami bőrünkkel érintkezik. A pamut lepedő, a pamut ágyneműhuzat garnitúra, a pehely paplan vagy az antiallergén paplan párna szett. Ezek területén is többféle típusú ágyneművel találkozunk, melyek közül szintén válasszuk ki a számunkra legkomfortosabb változatot.

Egy minőségi pamut lepedő lesz a jó alvás alapja. A pamut lepedő lehet gumis szélű és lehet hagyományos is. Ha matracon alszunk, akkor a gumis pamut lepedő lesz az, ami nem csúszkál el éjszaka. A franciaágyra pedig teríthetünk hagyományos pamut lepedőt. Méretben olyan pamut lepedő az ideális, ami nem lóg le a földre az ágyról, de nem is kicsi, hanem az ágy szélét eltakarja.

Ha mindent megtettünk a jó alvásért, de mégis csak hánykolódunk, érdemes felkeresni egy alvásdiagnosztikust, aki felderíti a probléma hátterét.