A Mac is kaphat vírust?

Igen, sajnos a Mac is kaphat vírust. A Mac termékek kevésbé érzékenyek a számítógépes fenyegetésekre, mint a Windows számítógépek, ám ezek is  megfertőződhetnek vírusokkal. Az Apple eszközök egyre növekvő népszerűségével a Mac rosszindulatú programjai is gyorsan növekedtek.

[wp_ad_camp_1]

A Windows a számítógépes operációs rendszerek piacának 87% -át, míg a macOS csupán 10% -át birtokolja. Matematikai szempontból sokkal jövedelmezőbb a hackerek számára, ha rosszindulatú programokat készítenek a Windows-hoz, mint a Mac-hez. A MacOS-nak erős beépített biztonsági funkciói is vannak. 2006-ban az Apple még egy reklámot is kiadott, azt állítva, hogy a Mac-ek nem kapnak vírust. A Windows évekig néhány lépéssel lemaradt, de jelentős erőfeszítéseket tett a biztonságban a probléma megoldása érdekében. A Mac-eszközökkel kapcsolatos fenyegetések azonban növekednek, mivel a leggyakoribbak a hirdetésekkel kapcsolatos vírusok. A Mac továbbra is viszonylag biztonságos gép, de tudnia kell, hogyan kell vigyázni rájuk.

Hogyan veszélyezteti a rosszindulatú program a Mac-felhasználókat? Veszélyezteti például böngészési előzmények és keresési eredmények összegyűjtésével, nehezen bezárható hirdetések megjelenítésével, a böngésző honlapjának megváltoztatásával, lassíthatja a böngészőt és rosszindulatú szoftvereket is telepítheti. Az adathalászat, a böngésző megváltoztatása és a potenciálisan nemkívánatos programok a Mac felhasználók között is gyakoriak. Egyes becslések szerint a Mac elleni támadások mintegy 400% -kal növekedtek 2019-ben. A MacOS-nak van egy beépített kártevőirtó funkciója, az úgynevezett XProtect, amely csendesen fut a háttérben. Ellenőrzi a letöltött alkalmazásokat, ellenőrizve a rosszindulatú tevékenységeket és megakadályozva, hogy megnyissa őket. Egy másik szolgáltatás, a Gatekeeper, megtiltja az alkalmazás megnyitását, ha a fejlesztőket az Apple nem hagyta jóvá.