Hogyan kell ékszíjat cserélni?

Az ekszij.hu webáruházban ékszíjakat lehet vásárolni. Szuper, de ha már megvettük, akkor mire figyeljünk oda? Néhány szóban leírjuk, hogy szerintünk hogyan kell ékszíjat cserélni. Legelőször is ellenőrizni kell, hogy a szíjtárcsának megfelelő profilú ékszíjat vásároltunk-e?

[wp_ad_camp_1]

Az ékszíj felső profilszélességének nagyjából meg kell egyeznie, vagy kicsit nagyobbnak kell lennie a szíjtárcsa hornyának legnagyobb szélességénél. A keskeny profilú ékszíjak felső pereme egy vonalban kell legyen a szíjtárcsa peremével. A klasszikus szíjak kicsit feljebb helyezkednek el, egy-két millimétert kilóghatnak…

Az elhasználódott ékszíjak cseréje előtt ellenőrizze a szíjtárcsa rögzítését a tengelyhez. Ha van lógása, akkor mindenképpen cserélje ki az elhasználódott alkatrészt. A szíjtárcsa nem megfelelő illesztése rángatásokhoz, vibrációhoz vezethet, így a hajtás korábbi hibája az új szíjat is tönkreteheti.

Telepítés előtt ellenőrizze a szíjtárcsákat, hogy van-e rajtuk kopás. Nagyon fontos, hogy az ékszíj semmilyen körülmények között sem érintkezhet az ékszíjtárcsa aljával! A kopott szíjtárcsákat cserélni kell!

Többpályás ékszíjtárcsáknál soha ne használja újonnan vásárolt ékszíjat egy régebbi ékszíjjal ugyanazon az ékszíjtárcsán.

Mindig használjon a többpályás szíjtárcsán ugyanolyan típusú, ugyanattól a gyártótól származó ékszíjakat. Ha régebbi, nem SET FREE ékszíjat használ a többpályás ékszíjtárcsán, akkor az ékszíjakat párosítani kell, mert a gyártási tolerancia miatt nem feltétlenül pontosan egyforma hosszúak az ugyanolyan számú ékszíjak sem! Az ekszij.hu webáruházban kapható ékszíjak SET FREE kivitelűek…

Soha ne használjon feszítő szerszámot az ékszíj szerelésekor, mert megsérülhet az ékszíj felülete, vagy az erőátvitelt biztosító szál. Szereléskor csökkentse a tengelytávolságot, vegye le a régi szíjat, helyezze fel az újat, majd feszítse vissza a tengelyt a helyes pozícióba. Ügyeljen arra, hogy a tengelyek egymással párhuzamosak legyenek. Ha szöget zárnak be egymással, akkor a hajtási nyomaték gyengül és a felhasznált alkatrészek idő előtt elkopnak.

Az ékszíjak beszerelése után egy-két napig kísérje figyelemmel a szíjak feszességét. Szükség esetén feszítse újra a megfelelő pozícióba. Karbantartásmentes ékszíjak (Muscle, Red Power) használatakor az első – helyes – feszítés után nem szükséges további utánfeszítés.