A majmok felülmúlják az embereket, ha a kognitív rugalmasságról van szó

A Georgia állambeli egyetemi pszichológiai kutatók tanulmánya szerint, amikor probléma megoldásának hatékonyabb lehetőségeinek felfedezésére kerül a sor, a majmok nagyobb kognitív rugalmasságot mutatnak, mint az emberek.

[wp_ad_camp_1]

„Egyedülálló fajok vagyunk, és különféle módszerekkel különböztetjük meg magunkat a bolygó többi lényétől, de néha nagyon buták vagyunk.” A teszt során a kutatók konkrét stratégiát dolgoztak ki a megoldáshoz. A számítógéppel végzett próba és hiba alkalmazásával a majmoknak és az embereknek egy mintát kellett követniük: csíkos négyzetet, majd pontozott négyzetet, majd megjelenésekor háromszöget alkotva kell elérni a célt és jutalmat kapni. Az emberek számára a jutalom egy kézfogás volt, a majmok számára pedig egy banán. A rossz eredmények rövid időkorlátot kaptak, és nem jutalmazták őket. A tanulmány azt szemlélteti, hogy az emberek hogyan szenvedhetnek betanult elfogultságok miatt, ami arra vezethet, hogy nem hatékony döntéseket hozunk és kihagyjuk a lehetőségeket.

Gyakran ragaszkodunk ahhoz, ami ismerős és bevált – például egy bizonyos útvonal a munkába. Más esetekben a nem hatékony, elfogult vagy elavult rutinok használata messzemenő következményekkel járhat. Példa erre a legutóbbi globális pénzügyi válság, amikor sok szakértő figyelmen kívül hagyta az instabilitással kapcsolatos figyelmeztetéseket, és folytatta a kockázatos kereskedési és hitelezési szokások gyakorlását, ami a lakáspiac összeomlásához vezetett. „Ez nagyszerű példa arra, hogy egy igazán elegáns, egyszerű tanulmány hatalmas hatást gyakorolhat különféle kontextusokban” – mondta Sarah Brosnan, a Georgia állambeli pszichológiai professzor, aki a tanulmányt felügyelte és a cikk társszerzője volt. A tanulmányból tehát kitűnt, hogy a majmok jobb kognitív rugalmassággal rendelkeznek egyes esetekben, mint mi, emberek.