A meddőség komoly veszélyt jelent a biológiai sokféleségre az éghajlatváltozás során

A Liverpooli Egyetem ökológusainak új tanulmánya arra figyelmeztet, hogy a hő okozta hím meddőség miatt egyes fajok a gondolkodás előtt korábban engednek a klímaváltozás hatásainak.

[wp_ad_camp_1]

Jelenleg a tudósok megpróbálják megjósolni, hol vesznek el fajok az éghajlatváltozás miatt, hogy hatékony védelmi stratégiákat tudjanak megtervezni. A hőmérséklet-tolerancia kutatása azonban általában azokra a hőmérsékletekre összpontosított, amelyek halálosak az organizmusokra, és nem azokra a hőmérsékletekre, amelyeken az organizmusok már nem képesek szaporodni. A Nature Climate Change című folyóiratban megjelent 43 gyümölcslégy (Drosophila) faj vizsgálata kimutatta, hogy a fajok majdnem felében a hímek sterilekké váltak a halálosnál alacsonyabb hőmérsékleten. Fontos, hogy e fajok világméretű elterjedése sokkal pontosabban megjósolható lenne a sterilé válás hőmérsékletének figyelembe vételével, nem csak a halálos hőmérsékletük felhasználásával. Példaként említhetjük, hogy a Drosophila lummei hímek steril négy fokkal a halálos határ alatt vannak. Ennek összefüggésében négy fok az észak-angliai és a dél-franciaországi nyár közötti hőmérséklet-különbséget jelenti.

Dr. Steven Parratt, a Liverpooli Egyetem vezető kutatója elmondta: „Megállapításaink határozottan azt sugallják, hogy a fajok életben maradását a hímek sterilé válásának hőmérséklete határozza meg, nem pedig a halálos hőmérséklet.” Sajnos nem tudjuk, hogy mely organizmusok termékenyek halálos hőmérsékletükig, és melyeket sterilizálják hűvösebb hőmérsékleten. Tehát sok fajnak rejtett sérülékenysége lehet a magas hőmérsékletekkel szemben, amelyet észre sem vettek. Ez megnehezíti a természetvédelmet, mivel túlbecsülhetjük, hogy sok faj mennyire fog jól teljesíteni a bolygó felmelegedésével. A kutatók ezt modellezték az egyik Drosophila faj esetében a 2060-ra vonatkozó hőmérséklet-előrejelzésekkel.