A mosogatógép működése

A mosogatógép az egyik legnélkülözhetetlenebb háztartási gépünk, sok időt és fáradtságot takarít meg nekünk. Kevesebb vizet és energiát használ fel, mint amit kézi mosogatás során elhasználnánk, így energiát takarít meg, amellett jobb, tisztább poharak, tányérok kerülnek elő belőle.

[wp_ad_camp_1]

Leegyszerűsítve a mosogatógép működése abból áll, hogy belepakoljuk a piszkos edényeket, hogy a mosogatási program végeztével tisztán kerüljenek ki belőle. Mi is zajlik le a gépben a mosogatási ciklus alatt? A legtöbb gépben hét lépésből álló folyamat zajlik le: Elsőként vizet szivattyúz a mosogatási programhoz. Ilyenkor nem az egész mosogatógép telik meg vízzel, csak egy sekély rész az alján, amit medencének hívnak. Ezután a medencében lévő fűtőszál felmelegíti a vizet a megfelelő hőfokra. Követkető lépésként mosogatószert adagol a programhoz, amit a gép számítógépe vagy időzítője indít el a megfelelő időpontban. A meleg vizet és mosogatószert a szórókarok felszivattyúzzák, majd a nyomás hatására pörögni kezdenek és olyan erővel lövellik ki a vizet magukból, hogy a mosási ciklus végére minden tányér és pohár tökéletesen megtisztuljanak.

Ezután következik a koszos víz leeresztése és tiszta víz szivattyúzása az öblítéshez. Öblítéskor szintén felmelegíti az öblítővizet, de ilyenkor már nem adagol hozzá semmilyen adalékanyagot, csak ha külön öblítőt használunk. A vizet a szórókarok egyenletesen juttatják el forgás közben az edényekhez biztosítva, hogy ne maradjon szennyeződés rajtuk. Végezetül az öblítővíz leengedése következik. Ez a folyamat, ami által megtisztulnak edényeink, nekünk cserébe annyi a dolgunk, hogy bizonyos időközönként mosogatógép tisztítót használjunk, védve a készülék alkatrészeit, így a fűtőszálat és a szivattyút, valamint a szórókarokat.