A napraforgó vetőmag-termelésének fokozása

Ha azt akarja, hogy egy kutya levadásszon valamit, az segít, ha adnak neki egy tárgyat amit szimatolhat, hogy berögzüljön nekik az illat. A kutatók most azt találták, hogy a méhek illatképzése a kaptárban hasonló módon működhet – és ez a megközelítés hatékonyabbá teheti a méheket a kívánt növény beporzásában.

[wp_ad_camp_1]

„Megmutatjuk, hogy a méheket jutalmazható szaggal lehet kondicionálni a telepen belül, és ez a tapasztalat később módosítja a méhek szag vezérelt viselkedését” – mondja Walter Farina, az argentin Universidad de Buenos Aires egyetem kutatója. „A legmeglepőbb és legrelevánsabb eredmény az, hogy a célnövényre vonatkozó takarmányozási preferenciák annyira elhúzódtak és intenzívek, hogy elősegítették a terméshozamok jelentős növekedését.” Farina csapata korábban bebizonyította, hogy a méhek stabil és hosszú távú memóriát tudnak létrehozni az illatokkal kapcsolatban a kaptárban. Azt is tudták, hogy ezek a kaptárban lévő emlékek befolyásolhatják a méhek döntését arról, hogy mely növényeket keressék fel később.

A méhek olyan memóriával történő neveléséhez, amely támogatná a napraforgó későbbi táplálékát, a kutatók először egy egyszerű szintetikus illatkeveréket fejlesztettek ki, amelyet a méhek a napraforgó természetes virágillatával társítottak. Ezután illatos ételeket helyeztek el a kaptárokban. Megállapították, hogy a napraforgó illatának ezek a korai tapasztalatai és emlékei befolyásolták a méhek későbbi táplálkozási preferenciáit. A méhek képzése ezzel az illattal arra késztette őket, hogy többször látogassanak el a napraforgókhoz. Ezek a kiképzett méhek több napraforgó pollent is visszahoztak a kaptárba. Ez a megnövekedett látogatás és a napraforgó takarmányozása a virágok termelését 29–57 százalékkal növelte.