A probiotikumokat tartalmazó joghurt megvéd a mikrobiológiai változásoktól

Úgy tűnik, hogy a jól tanulmányozott probiotikum egy adott törzsét tartalmazó joghurt fogyasztása megvédi a bél mikrobiómájában bekövetkező káros változásoktól, amelyek az antibiotikumok beadásával járnak. Ez a megállapítás egy új randomizált klinikai vizsgálatból derült ki, amelyet a University of Maryland School of Maryland (UMSOM), a University of Maryland School of Pharmacy (UMSOP) és a Georgetown University Medical Center kutatói vezettek.

A tanulmány megállapította, hogy a Bifidobacterium lactis BB-12 probiotikumot tartalmazó joghurt jobban működött, mint a placebo a baktériumok közösségének fenntartásában a vastagbélben. Az eredmények annyira pozitívak voltak, hogy az NIH további nyomon követési tanulmányt finanszírozott. „Ez a megállapítás fontos új betekintést nyújt azokba a mechanizmusokba, amelyekkel a probiotikum, a BB-12 védelmet nyújthat az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés ellen”-mondta Claire Fraser, a tanulmány társvezetője és az UMSOM professzora az UMSOM Genomtudományi Intézetben.

A vizsgálat során 42 egészséges önkéntest véletlenszerűen megkértek, hogy egy napi adag BB-12-es joghurtot fogyasszanak az amoxicillin-klavulanát antibiotikum szokásos egyhetes adagolásával együtt. Az antibiotikum befejezése után egy hétig minden nap tovább fogyasztották a joghurtot. További 20 résztvevő volt a kontrollcsoport, és véletlenszerűen kijelölték, hogy két hétig joghurtot fogyasszanak probiotikum nélkül, miközben ugyanazt az antibiotikumot szedik. A kutatók megállapították, hogy a rövid láncú zsírsav -acetát, a mikrobiota által termelt jótékony metabolit szintje minden alanyban csökkent az antibiotikum bevétele után; azonban az acetát csökkenése szignifikánsan nagyobb volt a placebo-joghurtot kapó alanyoknál, mint a BB-12-vel kiegészített joghurt esetén.