A sásliliom átültetése

Amikor a napsütötte csodaszép évelőkről van szó, kevés növény képes legyőzni a vidám sásliliomot. A növények ugyanolyan kemények, mint mások, legyőzik az összes rovarkártevőt és betegséget, és néhány fajtának virágzási ideje négy hónapig terjed.

[wp_ad_camp_1]

A sásliliomnak az a jellemzője, hogy minden évben növekszik a folyamatosan bővülő gomolyagok száma, így a kertésznek több növénye lesz, hogy benépesítse a tájat, vagy megossza barátaival és családjával. Nagyon kielégítő látni, ahogy egy sásliliom egyre nagyobb és erőteljesebb, és minden évben hetekig vagy hónapokig új virágszárakat képez. A sásliliomok terjeszkedésével azonban gyökérzetük zsúfolttá válik, versengenek a környező talajban található tápanyagok és víz korlátozott mennyisége miatt. A föld feletti lombozat is zsúfolt lesz, árnyékot vetve önmagára, és eltakarja a virágokat is.

A sásliliomok ásása és elosztása során egy benőtt csomót kisebb növényekre bont, amelyek fiatalítják őket, csökkentve a nap, a víz és a tápanyagok iránti versenyt. A sásliliomok mozgatása lehetőséget ad arra is, hogy jobb napfény vagy talaj mellett helyezzék el őket, ha az eredeti ültetés egy érett fa vagy cserje árnyékában áll. Végezetül a sásliliomok átültetése lehetővé teszi, hogy a szebb fajtákat teljesen más helyre helyezze át, ha meg akarja osztani barátaival vagy ha költözik. Nem meglepő, hogy szokatlan sásliliomokat találnak 20 vagy annál is több dollárért a katalógusokban, így a növények elosztása új virágágyás létrehozásához találékony lépés a szűk költségvetésű kertész számára. Minden éghajlaton az átültetés legjobb ideje tavasszal van, amikor a hajtások csak most kezdenek megjelenni. Ez idő alatt a hűvös talajhőmérséklet és a gyengéd tavaszi esőzések segítik az újonnan elosztott vagy költöztetett növényeket a transzplantációs sokk felépülését.