A sirályok figyelnek az emberi szemekre

A sirályok észreveszik, hogy merre néznek a közeledő emberek, és hamarabb elmenekülnek, amikor figyelik őket – mutatja egy új tanulmány. A kutatók úgy közeledtek a sirályok felé, hogy közben a földet vagy közvetlenül a madarakat nézték.

[wp_ad_camp_1]

A sirályok lassabban távolodtak el, amikor nem figyelték őket – ez lehetővé tette, hogy az ember átlagosan két méterrel közelebb kerüljön hozzájuk. Az újonnan kikerült sirályok ugyanolyan valószínűséggel reagálnak az emberi tekintet irányára, mint az idősebb madarak, ami arra utal, hogy ezzel a hajlammal születtek, vagy gyorsan megtanulták. Az Exeteri Egyetem tanulmánya megerősíti azt a széles körben elterjedt nézetet is, miszerint a városi sirályok merészebbek, mint a vidéki sirályok – átlagosan 2,5 m-rel engedik közelebb az embert, mielőtt elmennek vagy elrepülnek. „A sirályok egyre inkább szaporodnak és táplálkoznak a városi területeken, ezért rendszeresen interakcióba lépnek az emberekkel” – mondta Madeleine Goumas vezető író, az Exeter Cornwall-i Penryn Campus Ökológiai és Természetvédelmi Központjának munkatársa.

„Új tanulmányunkban a kísérletező a sirály felé fordult, és csak a szemük irányát változtatta meg – akár lefelé, akár a sirályra nézve. „Arra voltunk kíváncsiak, hogy a sirályok különös figyelmet fordítanak-e az emberi szem irányára, és hogy ez igaz a fiatalkorúakra és a felnőttekre is – tehát az emberi tekintet iránti idegenkedésük nem hónapok vagy évek negatív interakcióinak eredménye.” A vizsgálatot az Egyesült Királyságban végezték, felnőtt sirályokra (négyéves vagy annál idősebb, fehér és szürke tollazatúakra egyaránt) és a fiatalokra (a vizsgálat évében született, teljesen barna tollazatúakra). Az eredmények összesen 155 sirályt tartalmaztak: 50 felnőtt és 45 fiatalkorút a városi településeken, 34 felnőtt és 26 fiatalkorút a vidéki településeken.